FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BURAZOVIĆEVI POSMRTNI OSTACI ZA HRVATSKU KREĆU U ČETVRTAK

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Prijevoz tijela preminulog hrvatskogvozača kamiona Dalibora Burazovića iz Iraka u Hrvatsku odgođen je začetvrtak jer su potrebni dokumenti prikupljeni nakon isteka radnogvremena relevantnih institucija u Iraku, rekla je u srijedu utelefonskom razgovoru za Hinu hrvatska konzulica u Istanbulu MionaŠevčik.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Prijevoz tijela preminulog hrvatskog vozača kamiona Dalibora Burazovića iz Iraka u Hrvatsku odgođen je za četvrtak jer su potrebni dokumenti prikupljeni nakon isteka radnog vremena relevantnih institucija u Iraku, rekla je u srijedu u telefonskom razgovoru za Hinu hrvatska konzulica u Istanbulu Miona Ševčik.

"Preuzimanje tijela Dalibora Burazovića prebačeno je za sutra, jer se to nije stiglo obaviti danas tijekom njihovog (iračkog) radnog vremena", rekla je Ševčik, koja dolazak Burazovićevih posmrtnih ostataka očekuje s turske strane granice s Irakom.

Uz nju su i drugi predstavnici hrvatskog konzulata i osječki pogrebnik Eno Zjakić, koji će svojim pogrebnim vozilom prevesti Burazovićeve posmrtne ostatke u Hrvatsku.

"Mi sad ostajemo tu gdje jesmo i očekujemo da se sutra dogodi ono što se trebalo dogoditi danas", rekla je hrvatska konzulica.

Nije mogla precizirati kad bi tijelo moglo doći do granice, jer hrvatski vozači najprije trebaju stići do Mosula, gdje će ga preuzeti iz instituta za sudsku medicinu, a potom ga dovesti do granice.

"Sam taj put nije bezazlen, pa ne možemo reći koliko će trajati, a i procedura preuzimanja tijela zahtijeva određeno vrijeme", rekla je Ševčik.

"Riječ je o civilnim pravilima koja se primjenjuju u ratnim uvjetima, koja nisu jednostavna ni u mirnodopsko vrijeme, a kamoli sad", naglasila je.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak navečer dobilo je obavijest američkog veleposlanstva u Zagrebu da je iračko ministarstvo zdravstva dalo suglasnost za preuzimanje tijela Dalibora Burazovića i njegovo prebacivanje do granice s Turskom, nakon čega je u Irak elektronskom poštom uputilo potvrdu koja je nužna da bi ga se moglo preuzeti.

Prema riječima voditelja radne skupine MVP za događaje u Iraku Vinka Ljubičića, potvrda glasi na donositelja, navodi činjenice da su sve relevantne institucije u Iraku dale svoju suglasnost i omogućuje mu da preuzme tijelo i prebaci ga do iračke granice.

Na temelju nje bi Burazovićevo tijelo iz instituta za sudsku medicinu u Mosulu trebali moći preuzeti hrvatski vozači i prebaciti ga do mjesta Zahoa na iračko-turskoj granici, gdje bi ga, ponovno na temelju iste potvrde, trebao preuzeti osječki pogrebnik Eno Zjakić i krenuti s njim prema Hrvatskoj.

Dalibor Burazović iz Nove Gradiške poginuo je prije deset dana u napadu pobunjenika na kamionski konvoj kod grada Mosula u blizini iračko-turske granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙