FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP: NEMA VIJESTI O NESTALOM HRVATSKOM VOZAČU U IRAKU

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Još nema nikakvih informacija ohrvatskom vozaču Daliboru Burazoviću koji je u subotu nestao kod gradaMosula, izjavio je u srijedu za Hinu glasnogovornik hrvatskogministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Još nema nikakvih informacija o hrvatskom vozaču Daliboru Burazoviću koji je u subotu nestao kod grada Mosula, izjavio je u srijedu za Hinu glasnogovornik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić.

Hrvatski su mediji ovaj tjedan javljali da je jedan hrvatski vozač kamiona nestao nakon pobunjeničkog napada na konvoj u blizini iračko-turske granice.

Daliborka Šoljić, sestra nestalog vozača, pregledala je u utorak navečer u prostorijama HTV-a snimke različitih televizijskih postaja i na jednoj od njih prepoznala je svojega brata kako ranjen leži u kamionu.

Novinar Jutarnjeg lista javio je iz Iraka da su djelatnici zaposleni u bolničkoj mrtvačnici u Mosulu izjavili da se tamo nalaze tijela "dvojice Turčina i jednog Jugoslavena", vozača kamiona poginulih u bombaškom napadu.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu priopćenje u kojemu navodi da se "već godinu i pol dana neprestano upozorava hrvatsku javnost da izbjegava putovanja u Irak ili ukoliko se nalaze u Iraku, da ga odmah napuste budući da je ta zemlja označena kao zemlja najvećeg rizika".

Ministarstvo također podsjeća da je prošle godine na sastanku s hrvatskim tvrtkama koje su pokazale interes za poslovanje u Iraku, pozvalo na suradnju, a da se nažalost odazvalo samo zagrebačko poduzeće INGRA koje u Iraku ima svog predstavnika.

Autoprijevoznici i vozači koji rade u Iraku nemaju zakonsku obvezu javljati se prije putovanja ministarstvu vanjskih poslova ili hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima pa to i ne čine bez obzira na ozbiljnost situacije, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo ističe da bi pravodobna obavijest pomogla i bila korisna u kriznim situacijama, no nažalost ministarstvo dobiva podatke tek kad se nešto dogodi.

Zato se savjetuje autoprijevoznicima da se javljaju ministarstvu unutarnjih poslova, ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, te naravno ministarstvu vanjskih poslova ili najbližem hrvatskom diplomatskom-konzularnom predstavništvu, ako su već na putu.

Unatoč činjenici da Hrvatska nema diplomatske odnose s Irakom, nego Irak kao i većinu zemalja Bliskog istoka pokriva iz hrvatskog veleposlanstva u Kairu, ministarstvo vanjskih poslova poduzima ovih dana intenzivnu diplomatsko-konzularnu aktivnost, dodaje se u priopćenju. Uz dnevne kontakte s našim veleposlanstvima u Kairu, Ankari i Teheranu, zatražilo je i pomoć Poljske koja ima diplomatsko-konzularno predstavništvo u Iraku, stoji u priopćenju ministarstva.

Također se kaže da je ministarstvo dogovorilo s poljskom stranom pružanje konzularne zaštite hrvatskim građanima, a otvoreni su i drugi diplomatski kanali komunikacije. Usto, ministarstvo vanjskih poslova osnovalo je radnu skupinu kojoj je zadaća koordinacija i djelovanje u vezi s posljednjim događajima u Iraku, stoji u priopćenju.

U slučaju potrebe hrvatski građani koji se nalaze u Iraku, kao i članovi njihove obitelji, mogu se za dodatne informacije telefonom obratiti ministarstvu vanjskih poslova na broj: 456 9964, ističe se u priopćenju ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙