FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP: BURAZOVIĆEVO TIJELO VJEROJATNO U SRIJEDU KREĆE PREMA RH

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo vanjskihposlova u utorak navečer poslalo je u Irak potvrdu temeljem koje jerealno očekivati da tijelo hrvatskog vozača Dalibora Burazovića usrijedu bude upućeno prema Hrvatskoj, izjavio je za Hinu voditeljradne skupine MVP za događaje u Iraku Vinko Ljubičić.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak navečer poslalo je u Irak potvrdu temeljem koje je realno očekivati da tijelo hrvatskog vozača Dalibora Burazovića u srijedu bude upućeno prema Hrvatskoj, izjavio je za Hinu voditelj radne skupine MVP za događaje u Iraku Vinko Ljubičić.

"Ministarstvo je dobilo obavijest američkog veleposlanstva u Zagrebu da je iračko ministarstvo zdravstva dalo suglasnost (za prebacivanje tijela Dalibora Burazovića do granice s Turskom) i mi smo u Irak odmah uputili potvrdu koja je nužna da bi ga se moglo preuzeti", rekao je Ljubičić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Potvrda ministarstva glasi na donositelja, navodi činjenice da su sve relevantne institucije u Iraku dale svoju suglasnost i omogućuje mu da preuzme tijelo i prebaci ga do iračke granice, rekao je Ljubičić.

Na temelju nje bi Burazovićevo tijelo iz instituta za sudsku medicinu u Mosulu trebali moći preuzeti hrvatski vozači i prebaciti ga do mjesta Zahoa na iračko-turskoj granici, gdje bi ga, ponovno na temelju iste potvrde, trebao preuzeti osječki pogrebnik Eno Zjakić i krenuti s njim prema Hrvatskoj, rekao je Ljubičić.

Potvrdu je ministarstvo poslalo elektronskom poštom, o čemu je telefonski izvijestilo djelatnike hrvatskog veleposlanstva i generalnog konzulata u Turskoj koji se, zajedno sa Zjakićem, nalaze s turske strane granice u blizini Zahoa.

Hrvatska i Irak nemaju uspostavljene diplomatske odnose, pa tijelo tragično poginulog Burazovića nije moguće dopremiti do turske granice službenim kanalima. Zato su hrvatski vozači pokrenuli svoje neformalne veze na terenu i odbili nastaviti put prema odredištima u Iraku dok se tijelo njihovog ubijenog kolege ne prebaci u Hrvatsku.

Ljubičić je rekao kako su Amerikanci ministarstvu rekli kako je sve dogovoreno i s njihovim snagama i s iračkim vlastima i da se tijelo može preuzeti.

Na pitanje može li se, prema tome, očekivati da tijelo Dalibora Burazovića sutra bude izvučeno iz Iraka i upućeno prema Hrvatskoj, Ljubičić je odgovorio: "Može".

Dalibor Burazović iz Nove Gradiške poginuo je prije deset dana u napadu pobunjenika na kamionski konvoj kod grada Mosula u blizini iračko-turske granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙