FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN OČEKUJE NASTAVAK DOBRE SURADNJE S WASHINGTONOM

BERLIN, 3. studenog 2004. (Hina) - Njemačka vlada najavila je nastavakdobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama bez obzira na ishodtamošnjih predsjedničkih izbora.
BERLIN, 3. studenog 2004. (Hina) - Njemačka vlada najavila je nastavak dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama bez obzira na ishod tamošnjih predsjedničkih izbora.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) izjavio je da njemačka vlada "izvrsno surađuje sa svakom američkom vladom". To mišljenje dijeli i njemački kancelar Gerhard Schröder, Socijaldemokratska stranka (SPD), koji je, kako je priopćio vladin glasnogovornik Bela Anda, u ovom trenutku odbio komentirati vjerojatnu pobjedu dosadašnjeg predsjednika Georga Busha.

Fischer smatra da međunarodna zajednica stoji pred velikim izazovima koje je moguće savladati jedino bliskom suradnjom SAD-a i Europske unije. SAD je i dalje najvažniji saveznik Berlina izvan granica EU-a, zaključio je Fischer.

Ministar unutarnjih poslova Otto Schily (SPD) takodjer ne dvoji oko uspješnog nastavka dobrih odnosa između Washingtona i Berlina te je ukazao na to da je stabilizacija stanja u Iraku "u obostranom interesu". Schily je također zaključio da su odnosi između kancelara Schrödera i predsjednika Busha u zadnje vrijeme "osjetno poboljšani".

U svezi s izglednom pobjednom dosadašnjeg predsjednika Georga Busha većina njemačkih političara izrazila je nadu da će američki predsjednik poraditi na poboljšanju transatlantskih odnosa.

Vanjskopolitički stručnjak oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Volker Rühe izrazio je nadu da će Bush savladati razlike unutar vlastite nacije što je nužno za poboljšanje odnosa izmedju SAD-a i Europske unije.

Između Berlina i Washingtona je nakon napada SAD-a na Irak došlo do zahlađenja odnosa za koje promatrači procjenjuju da su na najnižoj razini od završetka Drugoga svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙