FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAKCIJE IZ SVIJETA NA AMERIČKE IZBORE (3)

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Europska unija spremna je raditi spredsjednikom kojega izaberu Amerikanci, izjavili su u srijedueuropski čelnici dok još nisu bili poznati konačni rezultati, prenoseagencije.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Europska unija spremna je raditi s predsjednikom kojega izaberu Amerikanci, izjavili su u srijedu europski čelnici dok još nisu bili poznati konačni rezultati, prenose agencije.

"S nestrpljenjem čekamo da radimo s osobom koju će izabrati američki narod", rekla je Emma Udwin, glasnogovornica europskog povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena.

Diplomat nizozemskog predsjedništva EU rekao je da će se sudionici summita šefova država i vlada EU koji će se u četvrtak i petak okupiti u Bruxellesu "naravno" obratiti s čestitkama pobjedniku ako do tada bude "jasan izborni rezultat".

Unatoč neizvjesnostima oko konačnog pobjednika, čini se da dosadašnji predsjednik George W. Bush vodi pred svojim izazivačom, demokratom Johnom Kerryjem.

Predsjednik Italije Silvio Berlusconi pozdravio je, međutim, već u srijedu izbornu pobjedu Georgea W. Busha i time postao prvi europski lider koji je Busha proglasio pobjednikom iako Kerry još nije priznao poraz.

"Nastavak Busha u američkoj politici olakšava nam stvari", rekao je Berlusconi na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Bush će nastaviti politiku koja SAD-u daje ulogu branitelja i promicatelja slobode i demokracije".

Njegov ruski kolega Putin ocijenio je da bi Bushova pobjeda značila da SAD neće dopustiti da ih zastraše teroristi.

"Ako Bush pobijedi tada samo mogu izraziti radost što se američki narod nije dao zaplašiti i što je donio najrazboritiju odluku", rekao je Putin na konferenciji u Kremlju.

Bivši agent KGB-a (obavještajna služba u vrijeme bivšeg SSSR-a) Putin i bivši naftaš Bush uspostavili su vrlo čvrste veze koje nije omelo ni rusko protivljenje ratu u Iraku te su učvrstili u partnerstvo u ratu protiv terorizma.

"Mislim da je međunarodni terorizam sebi odredio kao cilj da ne dopusti Bushov reizbor. Izjava Osame bin Ladena pri kraju izborne kampanje najbolja je potvrda" takve njihove strategije, ocijenio je Putin aludirajući na poruku koju je putem arapske televizije emitirao šef terorističke mreže Al Qaida.

Tajnik ruskog vijeća sigurnosti Igor Ivanov, koji je bio prije ministar vanjskih poslova izjavio je da će Moskva raditi bez razlike s "onime koga Amerikanci izaberu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙