FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI PREKID SUĐENJA MILOŠEVIĆU, NA POTEZU ŽALBENO VIJEĆE

DEN HAAG/ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) Haško suđenje bivšempredsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u utorak je ponovo prekinuto do26. listopada, jer je nakon kratkog svjedočenja grčke zastupnice LianeKanneli, Miloševićev branitelj po službenoj dužnosti Steven Kay rekaoda za ovaj tjedan više nema svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) Haško suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u utorak je ponovo prekinuto do 26. listopada, jer je nakon kratkog svjedočenja grčke zastupnice Liane Kanneli, Miloševićev branitelj po službenoj dužnosti Steven Kay rekao da za ovaj tjedan više nema svjedoka.

Bojkot svjedoka obrane koji prosvjeduju zbog postavljanja branitelja Miloševiću, ugrožava odvijanje najdugotrajnijeg i nasloženijeg procesa pred Haškim sudom (ICTY) od početka dokaznog postupka obrane 31. kolovoza. U 12 tjedana Kay je uspio izvesti samo pet svjedoka jer je 80 posto od ranije najavljenih svjedoka s kojima je kontakirao, odbilo doći u Haag.

U četvrtak će se pred Žalbenim vijećem Haškog suda (ICTY) održati rasprava po žalbi na postavljanje branitelja, koju je u Miloševićevo ime podnio Steven Kay. U žalbi se predlaže da Miloševiću, unatoč zdravstvenim tegobama, bude vraćeno pravo da se brani sam.

Prema rasporedu rasprave, Kay i Milošević imat će po 40 minuta za iznošenje argumenata, tužitelj Geoffrey Nice 50 minuta za odgovor, a branitelj i optuženi još po četvrt sata za replike.

Žalbeno vijeće nema rok za odluku ali se u sudu očekuje da bi ona mogla biti donesena uskoro, možda i prije nastavka procesa idućeg utorka.

Steven Kay tijekom dana je u sudnici ispitao svjedokinju Lianu Kanneli, zastupnicu Komunističke partije u grčkom parlamentu, novinarku i izdavača koja je svjedočila o svome izvještavanju iz Srbije za vrijeme bombardiranja NATO-a u travnju 1999. godine.

Opisala je svoj boravak u Aleksincu, rekavši da u tom selu na jugu Srbije nije vidjela vojne objekte i da su žrtve bombardiranja bili civili. U sudnici su prikazane i fotografije pogođene stambene zgrade u Aleksincu.

Svjedočila je i o tadašnjem susretu s Miloševićem u Beogradu u skupini stranih novinara, kada je optuženi za bombardiranje okrivio mirovne pregovore u Rambouilletu.

Bombardiranje SRJ nazvala je "posljednjom scenom dramatične 10-godišnje predstave" a Haški sud "političkim sudom" na što ju je predsjedavajući vijeća Patrick Robinson opomenuo zbog "neprikladnog komentara".

Za bombardiranje zgrade TV Srbije u Beogradu rekla je da je bilo najavljeno, jer su prije udara zgradu napustili svi strani novinari a ostali su domaći koji su poginuli.

Na pitanje o Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK), kazala je da su joj "ti takozvani

osloboditelji dobro poznati" jer je vidjela nacističke planove Velike Albanije iz 1938.

Kanneli je pojavljivanje u haškoj sudnici iskoristila za promociju svojeg časopisa "Nemesis", citirajući u više prilika napise u njemu vezane za prostor bivše Jugoslavije.

Milošević je ponovo odbio ponudu da dopunski ispita svjedoka, rekavši da to ne želi činiti dok mu ne vrate pravo da se brani sam i nazivajući sadašnje stanje "najobičnijom farsom".

Tužitelj Nice u proutispitivanju je osporio vjerodostojnost iskaza svjedokinje, pokazavši izvješće "Human Rights Watcha" prema kojem se u Aleksincu radilo o bombardiranju vojarne "Deligrad" u kojem je poginulo 10 osoba.

Kanneli je, odgovarajući na njegova pitanja, potvrdila da je u Grčkoj "potpredsjednica kampanje koja se vodi za oslobađanje Miloševića".

Na upit Nicea smatra li da se SAD mogu usporediti s nacističkom Njemačkom, odgovorila je da je "američka politika danas politika (Ariela) Sharona, neonacistička politika. To je politika zločina".

Miloševiću se pred ICTY-em sudi od 12. veljače 2002., prema optužnici koja ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙