FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBILJEŽENA 130. GODIŠNJICA "ČEŠKE BESEDE"

ZAGREB, 31. listopada 2004. (Hina) - Društvo "Češka beseda" Zagreb,koje njeguje češku kulturu, jezik i tradiciju, obilježilo je u subotuna večer svečanom akademijom 130. godišnjicu postojanja.
ZAGREB, 31. listopada 2004. (Hina) - Društvo "Češka beseda" Zagreb, koje njeguje češku kulturu, jezik i tradiciju, obilježilo je u subotu na večer svečanom akademijom 130. godišnjicu postojanja.

"Češka beseda" osnovana je 1874. godine i danas okuplja oko 500 članova.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je bio pokrovitel manifestacije, podsjetio je na isprepletene povijesne i kulturne veze između hrvatskog i češkog naroda.

Ističući važnost nacionalnih manjina, ocijenio je da su u ujedinjenoj Europi manjine mostovi koji će povezivati sve narode i njihove različitosti.

"Češka nacionalna manjina je most suradnje s Češkom, ali i s Europom jer je Češka prije ostvarila strateški cilj, koji će Hrvatska, nadam se, ostvariti", poručio je predsjednik.

"Jugoistok Europe također želi ići prema europskom modelu a Hrvatska u tome želi prednjačiti", rekao je Mesić dodajući kako je i hrvatska manjina u drugim zemljama također most suradnje.

Predsjednik Društva Tomek Adolf podsjetio je na povijest Čeha u Hrvatskoj, naglasivši kako su početkom 19. stoljeća u Zagreb prvenstveno dolazili umjetnici, glazbenici i glumci, koji su se brzo asimilirali u društvo.

Zahvalio je predsjedniku Republike Hrvatske na pokroviteljstvu i dolasku, istaknuvši kako je to najviši državnički posjet u 130 godina postojanja društva.

"Ponosni smo što u našoj novoj domovini imamo predsjednika kojega uspoređuju s bivšim češkim predsjednikom Vaclavom Havelom, koji je bio moralna vertikala pravde i humanizma", kazao je Adolf.

Obljetnicu Društva, koja je proslavljena bogatim kulturnim programom, pozdravili su i veleposlanik Češke u Hrvatskoj Petr Burjanek, saborska zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil, predsjednica Skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙