FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAEL: POČELA RASPRAVA U PARLAMENTU O SHARONOVOM PLANU

ZAGREB/JERUZALEM, 25. listopada 2004. (Hina) - Izraelski premijerAriel Sharon podnio je u ponedjeljak svoj plan o povlačenju iz Gaze naključno glasovanje u parlamentu, suočen sa snažnim protivljenjemkrajnje desnice, prijetnjama njegovoj vladajućoj koaliciji iupozorenjima da bi moglo doći do građanskih sukoba, javljaju svjetskeagencije.
ZAGREB/JERUZALEM, 25. listopada 2004. (Hina) - Izraelski premijer Ariel Sharon podnio je u ponedjeljak svoj plan o povlačenju iz Gaze na ključno glasovanje u parlamentu, suočen sa snažnim protivljenjem krajnje desnice, prijetnjama njegovoj vladajućoj koaliciji i upozorenjima da bi moglo doći do građanskih sukoba, javljaju svjetske agencije.

Rasprava u parlamentu o Sharonovu planu trebala bi završiti u utorak glasovanjem, a očekuje se da će zastupnici odobriti prvu evakuaciju naselja na teritorijima okupiranim u Bliskoistočnom ratu 1967. na kojima Palestinci žele uspostaviti svoju državu.

"Odlučan sam ići do kraja u tom odvajanju. Uvjeren sm da će to odvajanje ojačati Izrael", rekao je Sharon na otvaranju povijesne rasprave o planu povlačenja iz pojasa Gaze.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da bi postigao mir" s Palestincima, nastavio je premijer i istaknuo da se njegova zemlja nalazi pred "odlučujućim izborom".

"Kao borac, političar, zastupnik i ministar nikad nisam bio pred takvom teškom odlukom u cijelom svom životu", rekao je bivši general kojeg su u više navrata prekidali bijesni zastupnici koji se protive njegovom planu.

Policija je okružila zgradu Knesseta (parlamenta) zbog anonimnih prijetnji ubojstvom Sharona i planiranih masovnih okupljanja Izraelaca "za" i protiv njegova plana.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da većina Izraelaca podržava povlačenje i da će ono proći u Knessetu s oko 67 od 120 glasova, ali samo uz potporu ljevičarske oporbe da bi se neutralizirala pobuna desničara u Sharonovoj stranci Likud.

Sharonov plan poziva na uklanjanje svih židovskih naselja u Gazi, kojih je tamo 21, i četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali, odnosno ukupno 8.000 ljudi, 2005. godine. Ako bude proveden to će biti prvo uklanjanje naselja s teritorija okupiranih u ratu 1967. od 1982. godine kada je Sinaj vraćen Egiptu.

Palestinci smatraju da će taj plan, koji uživa potporu SAD-a, totalno uništiti mirovne pregovore i ostaviti im samo osiromašenu Gazu i raštrkane dijelove Zapadne obale i tako razbiti njihove težnje za državom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙