FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KNESSET PRIHVATIO PLAN POVLAČENJA IZ POJASA GAZE

ZAGREB/JERUZALEM, 26. listopada 2004. (Hina) - Izraelski parlament jeu utorak prihvatio plan povlačenja iz pojasa Gaze prema kojemu bi sedo 2005. trebalo završiti tridesetsedmogodišnje židovsko naseljavanjetog područja, javlja agencija France-Presse.
ZAGREB/JERUZALEM, 26. listopada 2004. (Hina) - Izraelski parlament je u utorak prihvatio plan povlačenja iz pojasa Gaze prema kojemu bi se do 2005. trebalo završiti tridesetsedmogodišnje židovsko naseljavanje tog područja, javlja agencija France-Presse.

Plan koji je podastro izraelski premijer Ariel Sharon prihvatila je većina zastupnika u Knessetu, njih 67, dok ih je 45 bilo protiv i 7 suzdržanih. Jedan zastupnik nije sudjelovao u glasovanju.

Plan u načelu predviđa povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze i uklanjanje naselja na tom području, kao i četiriju izoliranih naselja na sjeveru Zapadne obale.

Plan je prihvaćen zahvaljujući potpori oporbene ljevice, dok je velik broj zastupnika iz desnice, među kojima i Sharonove stranke Likud, zastupnika ultraortodoksnih vjerskih stranaka i krajnje desnice glasovao protiv.

Prema prvim komentarima izraelskih glasila, riječ je o velikoj i neočekivanoj pobjedi premijera Sharona koji nije htio popustiti pred pritiscima suparnika u Likudu. Premijer se, kako sada stvari stoje, i dalje protivi održavanju referenduma o planu povlačenja koji bi, po njegovu mišljenju, izazvao kašnjenje u primjeni plana i podjele među pukom i u Likudu.

Nezadovoljni doseljenici okružili su parlament koji su čuvale jake snage sigurnosti, noseći transparente na kojima je pisalo Sharon - izdajica, javlja Reuters.

"Likvidirali smo Rabina, likvidirat ćemo i Sharona", poručuje slogan ispisan na zidu u Jeruzalemu, podsjećajući na premijera Yitzhaka Rabina kojeg je 1995. ubio židovski ekstremni desničar koji se protivio njegovim mirovnim pregovorima s Palestincima.

Prosvjednici su očekivali da će formiranjem "živog lanca" i polaganom vožnjom automobila u povorci omesti glasovanje u dobro osiguranoj zgradi Knesseta.

Nacionalisti iz Sharonova desnog krila stranke drže da je njegov plan pogubna nagrada palestinskim militantima nakon više od četiri godine sukoba te da ugrožava židovsko pravo na drevnu biblijsku zemlju.

Provede li se plan, to bi bilo prvo povlačenje Izraela s okupiranog teritorija nakon 1982., kada je Sinajski poluotok vraćen Egiptu prema mirovnom ugovoru iz 1979.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙