FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makaranin I.P. ponovno osuđen na dvije i pol godine

SPLIT, 29. listopada 2004. (Hina) - Makaranin I. P. danas je uponovljeniu postupku pred Vijećem za mladež Općinskog suda u Splitunepravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci maloljetničkogzatvora jer je izazvao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradaledvije 16-godišnjakinje.
SPLIT, 29. listopada 2004. (Hina) - Makaranin I. P. danas je u ponovljeniu postupku pred Vijećem za mladež Općinskog suda u Splitu nepravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci maloljetničkog zatvora jer je izazvao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije 16-godišnjakinje.

Kazna izrečena danas, na dan kad se prije dvije godine dogodila nesreća, istovjetna je kazni izrečenoj prvostupanjskom presudom, koju je zbog postupovnih pogrješaka ukinuo Županijsku sud u svibnju ove godine.

Predsjednica Vijeća za mladež sutkinja Maria Majić izrekla mu je i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom dvije godine nakon što izdrži zatvorsku kaznu.

I. P. ima pravo podnijeti žalbu Županijskom sudu u Splitu u roku od 15 dana nakon dana dostave presude.

Suđenje I. P., koji je u vrijeme kad je izazvao prometnu nesreću bio maloljetan (17 godina), održano je bez nazočnosti javnosti, presuda je izrečena u nazočnosti javnosti, koja je pak ponovno isključena kad je presuda obrazlagana.

Nesreća, u kojoj su smrtno stradale učenice Ana Andrijašević i Kate Erceg, dogodila se 29. listopada prije dvije godine na raskrižju Ulice Stjepana Ivičevića i Franjevačkog puta u Makarskoj. I. P. je svojim BMW-om, vozeći brzinom od 87 km/h, kako je utvrđeno vještačenjem, naletio na djevojke koje su nedugo nakon toga preminule od ozljeda.

I.P.-ov odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je nakon presude kako nije zadovoljan kvalifikacijom kažnjivog djela kao izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, a posebno ne visinom kazne.

"Bez obzira na vrlo tešku posljedicu mislim da je ta kazna prestroga i jedna je od najtežih izrečenih na Općinskom sudu za maloljetničke delikte. Stoga ćemo se sasvim sigurno žaliti", poručio je Ljubičić.

Sutkinja Maria Majić ukinula je i dosadašnju mjeru opreza redovita obvezna javljanja sudskom defektologu, koja je bila uvedena kao zamjena za pritvor. Umjesto te mjere odredila je da se I. P. do pravomoćnosti presude svakoga prvog petka u mjesecu mora javiti policiji u Zagrebu, jer se školuje u inozemstvu, a u Zagreb, gdje mu je mjesto prebivališta, dolazi svakoga prvog vikenda u mjesecu.

Obitelji preminulih djevojaka upućene su da svoje imovinsko-pravne zahtjeve od I. P.-a ostvare građanskim postupkom.

I. P. je također dužan podmiriti sve troškove suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙