FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak glavne rasprave u "slučaju Lora" u prosincu ili u siječnju

SPLIT, 17. listopada 2004. (Hina) - Predsjednica Vijeća za ratnezločine na Županijskom sudu u Splitu, sutkinja Spomenka Tonković,zakazat će početak glavne rasprave u tzv. slučaju Lora najkasnije usiječnju iduće, a možda već u prosincu ove godine, i to bez obzirahoće li do tada biti privedena sva osmorica bivših vojnih policajaca,optuženih za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru Lora, doznajese danas od pouzdanog izvora na Županijskom sudu u Splitu.
SPLIT, 17. listopada 2004. (Hina) - Predsjednica Vijeća za ratne zločine na Županijskom sudu u Splitu, sutkinja Spomenka Tonković, zakazat će početak glavne rasprave u tzv. slučaju Lora najkasnije u siječnju iduće, a možda već u prosincu ove godine, i to bez obzira hoće li do tada biti privedena sva osmorica bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru Lora, doznaje se danas od pouzdanog izvora na Županijskom sudu u Splitu.

Ako od osam optuženika, petorica koji su još uvijek nedostupni hrvatskom pravosuđu, do tada ne budu privedeni, sudit će im se u odsutnosti, kao što je to bio slučaj i s trojicom na prvom suđenju u slučaju Lora, tijekom 2002. godine, navodi isti izvor.

Također dodaje da je sutkinja Tonković prije dva dana zaprimila spis s Vrhovnog suda RH i počela se upoznavati s cijelim predmetom.

Od istog izvora doznaje se i kako će Županijsko državno odvjetništvo promijeniti neke djelove optužnice, sukladno traženju Vrhovnog suda u rješenju kojim se poništava oslobađajuća prvostupanjska presuda, odnosno da će dopuniti "neprecizne i manjkave djelove", na što su tijekom dosadašnjeg postupka upozoravali i neki branitelji optuženih.

Riječ je posebno o dijelu optužnice u kojemu se tvrdi da su "svi optuženici" odgovorni za počinjenje teškog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i smrt dvojice zatvorenika, te o nejasno formuliranom dijelu koji govori o Splitu kao području ratnih operacija.

Kako se, naime, doznaje od nekih branitelja optuženih, u nekim dokumentima, primjerice u knjizi dežurstva u Vojno-istražnom centru Lora, vidljivo je da su neki optuženici, točnije Ante Gudić i Emilio Bungur, u vrijeme počinjenja kaznenih djela u Lori, bili na slobodnim danima i izvan Splita, ili su sa svojom jedinicom, 72. bojnom vojne policije, odnosno, 4. brigadom HV-a, bili na bojištu.

U zatvoru na Bilicama i dalje se nalaze trojica optuženika, privedena prije sedam dana, Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Očekuje se kako će za preostalima - prvooptuženim Tomislavom Duićem, te Josipom Bikićem i Miljenkom Bajićem, koji su u bijegu bili i tijekom prvog suđenja, te za Davorom Banićem uskoro biti raspisana tjeralica, navodi isti izvor.

Prema neslužbenim informacijama optuženi Emiijo Bungur je, pak, prilikom nedavnog pokušaja privođenja doživio psihički šok i zbog teškog zdravstvenog stanja je u civilnoj bolnici.

Inače, odvjetnici optuženih negodovali su zbog prikazivanja filma Nenada Puhovskog "Lora - svjedočanstva", upravo u vrijeme kada se ponavlja postupak protiv njihovih branjenika, jer smatraju to još jednim pritiskom na hrvatsko pravosuđe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙