FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPELOVI RADNICI U ŠTRAJKU ZBOG NAJAVLJENIH OTKAZA

BOCHUM, 15. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Proizvodnja u Opelovojtvornici automobila u njemačkom gradu Bochumu danas je prekinuta uznak prosvjeda zbog planova matične kompanije, General Motorsa daukine nekih 4.000 radnih mjesta u toj tvornici.
BOCHUM, 15. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Proizvodnja u Opelovoj tvornici automobila u njemačkom gradu Bochumu danas je prekinuta u znak prosvjeda zbog planova matične kompanije, General Motorsa da ukine nekih 4.000 radnih mjesta u toj tvornici.

U Opelovoj tvornici u Ruesselsheimu, u kojoj GM također planira ukinuti 4.000 radnih mjesta, proizvodnja se normalno nastavlja.

Njemačku čeka najveći udarac od GM-ovih planova smanjenja troškova u gubitničkim europskim proizvodnim operacijama. Od ukupno 12.000 otkaza planiranih u Njemačkoj (Opel), Švedskoj (Saab) i Britaniji (Vauxhall), nekih 10.000 predviđa se u kompaniji Opel, koja trenutno zapošljava 33 tisuće radnika.

Nadzorni odbor Opela tijekom dana bi trebao održati sastanak u Ruesselsheimu na kojem će raspravljati o GM-ovim planovima.

Radnici u noćnoj smjeni zaustavili su proizvodnju u tvornici u Bochumu, a prekid je nastavljen do rane jutarnje smjene. Gotovo svih 10.000 tvorničkih radnika sudjelovalo je u prosvjedu zbog planiranih otpuštanja, kazali su predstavnici radničkog vijeća. Glasnogovornik RV-a Klaus Neumann opisao je prosvjede "informativnom rundom" a ne štrajkom, kazavši da će se prosvjedi nastaviti tijekom vikenda.

Glasnogovornica radničkog vijeća Opelove tvornice u Ruesselsheimu kazala je da se proizvodnja nastavlja uobičajeno, no da je u tvornici potišteno raspoloženje.

General Motors u međuvremenu je platio oglasne prostore koji se protežu na čitavu stranicu u njemačkim novinama kojima traži razumijevanje za planirane otkaze. "Niz negativnih gospodarskih čimbenika, uključujući slabo automobilsko tržište u Njemačkoj i Europi tijekom posljednjih nekoliko godina učinilo je nužnim ponovno repozicioniranje naše kompanije za budućnost", izjavili su čelnici GM-a za Europu Frederick Henderson i Carl-Peter Foster.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙