FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ PRIMIO MEDALJU PREDSJEDNIŠTVA TALIJANSKE REPUBLIKE

RIMINI, 17. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić primio je u nedjelju Zlatnu medalju Predsjedništva TalijanskeRepublike, koja mu je uručena u sklopu Konferencije "Otoci bezarhipelaga" što se u nazočnosti brojnih uglednika iz Italije i svijetaodržava u poznatom talijanskom ljetovalištu Riminiju.
RIMINI, 17. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u nedjelju Zlatnu medalju Predsjedništva Talijanske Republike, koja mu je uručena u sklopu Konferencije "Otoci bez arhipelaga" što se u nazočnosti brojnih uglednika iz Italije i svijeta održava u poznatom talijanskom ljetovalištu Riminiju.

Hrvatskom predsjedniku Medalja je dodijeljena za doprinos napretku Hrvatske na njenom putu u EU, zasluge u ostvarivanju ekonomskih, socijalnih i demokratskih standarda na tom putu te u vođenju zemlje kroz izazove političke, ekonomske i socijalne tranzicije.

Centar Pio Manzu, jedan od organizatora Konferencije uz UN, EU i talijanske političke institucije, izrazio je, uz to, priznanje predsjedniku Mesiću na "njegovu ključnom doprinosu miru i izgradnji jače povezane Europske zajednice naroda, kultura i regija", posebice istaknuvši zasluge predsjednika Mesića i vlada koje su se za njegova mandata izmijenile u promicanju pomirenja, tolerancije i suživota s ostalim narodima u regiji.

Konferencija "Otoci bez arhipelaga", s podnaslovom "Gospodarstva, mase, nacionalne države u potrazi za novim suverenitetom", okupila je u Riminiju znanstvenike, filozofe, humaniste, političare i poslovne ljude, koji se bave pitanjima globalizacije suvremenog svijeta i njihova utjecaja na čovjeka i njegovu okolinu, kao i na društvo u cjelini.

Obraćajući se sudionicima Konferencije hrvatski predsjednik posebice je ukazao na činjenicu da je proces globalizacije, sa svim svojim pozitivnim i negativnim učincima nezaustavljiv te da pozitivne strane treba maksimalno iskoristiti a negativne svesti na najmanju mjeru. Hrvatski predsjednik pritom je upozorio kako pitanje globalizacije nužno otvara i pitanje globalnog razvoja a time i problem nerazvijenih i zemalja u razvoju.

"U današnjem svijetu globalizira se bogatstvo, ali se globalizira i siromaštvo", upozorio je Mesić, istaknuvši da je potrebno i razvoj učiniti globalnim procesom. Založivši se za otpis dugova najsiromašnijih kao prvi korak na tom putu, Mesić je naglasio da se bolji svijet može stvarati samo na osnovi ravnoteže interesa i zadovoljenja interesa svih.

Posebice je ukazao na iznimnu važnost dijaloga civilizacija u suvremenom svijetu i potrebu da se borba protiv globalnog terorizma ne podredi uskim interesima jedne zemlje ili skupine zemalja i ne vodi na štetu demokracije. Hrvatska, koja želi biti uzor i pomoć zemljama u regiji, nastavit će, kao članica UN-a i dalje sudjelovati u naporima na stvaranju uvjeta za život dostojan čovjeka za sve pripadnike ljudske rase, zaključio je Mesić.

Hrvatski predsjednik dao je povodom Konferencije poseban intervju za talijansku državnu televiziju RAI, koja je tijekom jutra izravno emitirala dvosatni program iz Teatra Novelli u Riminiju.

Konferencija je upozorila na probleme koje, uz bogatstvo i razvoj, donosi sa sobom proces integracije suvremenog svijeta - terorizam, regionalne konflikte, etničke i religijske napetosti, nejednak rast, dominaciju centara moći koji generiraju sukobe interesa, stvaranje "fluidne" ekonomije koja je sve više eksteritorijalizirana i umrežena, nedostatak pravila globalnog upravljanja. Također je ukazala na potrebu poštivanja zajedničkih etičkih načela i promicanja tolerancije u suvremenom svijetu.

Međunarodni Centar Pio Manzu, koji je utemeljen 1969. uz pomoć UN-a i UNIDO-a, danas kao savjetodavno tijelo UN-a raspolaže mrežom uglednih znanstvenika, istraživača i suradnika koji djeluju u Bologni, Londonu, Darmstadtu, Frankfurtu, Bostonu i Moskvi, a svakog listopada već 30 godina za redom organizira Konferenciju na kojoj se raspravlja o globalnim temama i budućnosti čovječanstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙