FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM SPREMAN ZA EUROPSKI SUMMIT

RIM, 28. listopada 2004. (Hina) - Glavni grad Italije spreman je zaveliko europsko okupljanje u petak, na kojemu će se naći 29 šefovadržava i vlada na potpisivanju sporazuma o europskom Ustavu, a za tuprigodu središte Rima po prvi put do sada naći će se potpunozatvoreno.
RIM, 28. listopada 2004. (Hina) - Glavni grad Italije spreman je za veliko europsko okupljanje u petak, na kojemu će se naći 29 šefova država i vlada na potpisivanju sporazuma o europskom Ustavu, a za tu prigodu središte Rima po prvi put do sada naći će se potpuno zatvoreno.

Šefovi država i vlada, te ministri vanjskih poslova 29 europskih zemalja sastat će se na prigodnoj svečanosti na Trgu Campidoglio, u gradskoj vijećnici, jedinstvenoj po značenju, koja će predstavljati završni čin utvrđivanja zajedničkog europskog Ustava. Sporazum će potpisati 25 zemalja članica Europske unije, te tri zemlje kandidati, Bugarska, Rumunjska i Turska, dok je Hrvatska pozvana kao promatrač, jer iako je već kandidat za ulazak u članstvo, nije sudjelovala u radu konvencije koja je pripremila tekst Ustava, usvojen na summitu šefova država i vlada 18. svibnja. Hrvatska, koju će na sutrašnjoj svečanosti predstavljati premijer Ivo Sanader, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović, predat će dokument kojim potvrđuje prihvaćanje sadržaja Ustava.

Na sutrašnjoj svečanosti čelnici će se nešto prije 11 sati okupiti na sastanku u dvorani Giulio Cesare, nakon čega će uslijediti potpisivanje sporazuma u dvorani Orazi e Curiazi, istoj onoj u kojoj su 25. ožujka 1957. predstavnici šest zemalja potpisali osnivanje Europske ekonomske zajednice.

Nakon potpisivanja, od 13,00 do 13,15 sati na Trgu Campidoglio, koji je projektirao Michelangelo, sva će izaslanstva zajednički fotografirati s namjerom da se zabilježi taj važan trenutak povijesne obiteljske slike nove Europe. Nakon toga je predviđen ručak koji je za sva izaslanstva pripremio u Quirinaleu, sjedištu talijanskog predsjednika, šef države Carlo Azeglio Ciampi.

Cijelo središte Rima čuvat će oko 5.000 pripadnika snaga reda, a snajperisti će biti po krovovima. U zraku će biti helikopteri, a za sve zrakoplove, osim onih s izaslanstvima, zabranjeno će biti slijetanje u zrakoplovnu luku u Ciampinu, dok će zračni promet na luci u Fiumicinu biti smanjen za 20 do 40 posto.

Rimljani će imati velikih problema u kretanju, jer ne samo što će biti zabranjen ulazak automobila u tzv. "zonu EU", koja je određena za svečanosti, već u nju neće moći ulaziti niti obični pješaci. Samo će oni s posebnom dozvolom moći pristupiti prostoru koji se proteže od Trga Venecija do Trga Bocca della Verita, uključujući prostor oko Closeuma.

Talijanska vlada izdvojila je 10 milijuna eura za organizaciju ovoga povijesnog događaja za Stari kontinent, a na koncu svečanosti u petak uvečer predviđen je i veliki varomet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙