FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA BANKA: INVESTICIJE KLJUČ GOSPODARSKOG RASTA

WASHINGTON,28. rujna 2004.(Hina) - Poboljšanje investicijske klime uzemljama u razvoju ključno je za gospodarski rast i smanjenjesiromaštva u zemljama u razvoju, rekla je u utorak Svjetska banka.
WASHINGTON,28. rujna 2004.(Hina) - Poboljšanje investicijske klime u zemljama u razvoju ključno je za gospodarski rast i smanjenje siromaštva u zemljama u razvoju, rekla je u utorak Svjetska banka.

U svom godišnjem "Izvješću o razvitku u svijetu" Svjetska banka je istraživala 30.000 tvrtki u 53 zemlje u razvoju i zaključila da njihove vlade trebaju poboljšati investicijsku klimu kako bi osigurale rast zapošljavanja i produktivnosti.

"Dobra investicijska klima je od središnje važnosti za gospodarski rast i smanjenje siromaštva", rekao je Francois Bourguignon, potpredsjednik i glavni ekonomist Banke, predstavljajući Izvješće.

Najveća prepreka u zemljama u razvoju za privlačenje investitora je rizik ulaganja povezan uz politiku - od makroekonomske nestabilnosti, proizvoljnih propisa do slabe zaštite vlasničkih prava - navodi Svjetska banka iz Washingtona.

Investicije pate kada tvrtke nemaju sigurnosti oko sadržaja i pravične provedbe politike u oblastima poput poreza, rekao je Bourguignon na konferenciji za novinare. Nesigurnosti poslovanja pridonosi i nedostatak povjerenja u sudove da zaštite vlasnička prava i provode zakone protiv korupcije, kazao je on.

Izvješće Svjetske banke navodi kako veća predvidljivost politike može povećati vjerojatnost za privlačenje investicija u pojedinim zemljama za 30 posto.

Svjetska banka ocjenjuje kako je osiguranje vlasničkih prava ključno za dobru investicijsku klimu. Izvješće navodi Kinu koja je poboljšavanjem vlasničkih prava započela proces koji je izvukao 400 milijuna ljudi iz siromaštva.

Navodi se primjer Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovačke i Ukrajine u kojima su tvrtke koje su vjerovale da su im osigurana vlasnička prava reinvestirale između 14 i 40 posto više dobiti nego one koje nisu.

Indija i Uganda se navode kao zemlje koje su olakšale teret propisa, a Senegal, Turska i Vijetnam kao zemlje koje su uspostavile agencije za razmatranje ograničenja.

Svjetska banka je, međutim, također rekla kako i razvijene zemlje mogu pomoći siromašnima da poboljšaju investicijsku klimu uklanjanjem trgovačkih barijera te pružanjem tehničke i druge pomoći njihovim vladama za poboljšanje njihove politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙