FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ-PARVANOV: BUGARSKA ĆE POMAGATI HRVATSKOJ NA PUTU U EU

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Bugarska, koja se nada da će ovegodine zaključiti pregovore o priključenju EU, a iduće godinepotpisati pristupni sporazum s Unijom, nastavit će pružati potporuHrvatskoj na njezinom putu u europske integracije i pomoći joj svojimiskustvima, izjavili su u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednikStjepan Mesić i njegov bugarski kolega Georgij Parvanov.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Bugarska, koja se nada da će ove godine zaključiti pregovore o priključenju EU, a iduće godine potpisati pristupni sporazum s Unijom, nastavit će pružati potporu Hrvatskoj na njezinom putu u europske integracije i pomoći joj svojim iskustvima, izjavili su u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov bugarski kolega Georgij Parvanov.

"Bugarska je napravila par koraka više, a Hrvatska tek počinje pregovore. Bugarska nam može pomoći da ne učinimo greške nego da ubrzamo pregovore", rekao je Mesić.

"Bugarska će i dalje davati potporu da se Hrvatska što brže priključi EU. Ona ove godine očekuje odluku o zaključenju pregovora s EU, a početkom iduće godine potpisivanje pristupnog sporazuma te se nada da će u siječnju 2007. godine ući u Uniju", rekao je Parvanov koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

"Naše bogato iskustvo bit će na raspolaganju prijateljima u Hrvatskoj kako bi što brže prošli taj put koji nije lak", rekao je Parvanov.

Na pitanje misli li da je plan Hrvatske da za dvije godine okonča pregovore s EU-om ambiciozan te postoji li mogućnost da 2007. godine uđe zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, odnosno da te dvije zemlje čekaju Hrvatsku za ulazak u Uniju, Mesić je odgovorio da nema potrebe da bilo tko čeka Hrvatsku

"Na Hrvatskoj je da ispuni sve uvjete potrebne za ulazak u EU. Ukoliko Hrvatska ispuni sve uvjete, mislim da ćemo sustići Bugarsku i zajedno s njom i Rumunjskom ući u EU", rekao je Mesić.

Suglasan sam s hrvatskim predsjednikom da nema potrebe da netko nekoga čeka, a mislim da ni u EU to nitko ne očekuje, kazao je Parvanov.

"Napredak svake zemlje se ocjenjuje pojedinačno", istaknuo je bugarski predsjednik, "a na Hrvatskoj je da ubrza svoj put i stigne Bugarsku".

Bugarska konkretno može Hrvatskoj pomoći na političkom planu, jer će biti značajan faktor na ovom dijelu Balkana, a i ima stručan tim s velikim iskustvom koji može pomoći Hrvatskoj da ne ponovi njezine greške u pregovorima, dodao je bugarski predsjednik.

Dvojica su predsjednika razgovarala i o tradicionalno dobroj bilateralnoj suradnji na svim područjima, za koju su se obojica složila da bi mogla biti i bolja.

Trgovinska je razmjena između dvoje zemlje porasla prošle godine, ali prostora za unapređenje ima još dosta, rekao je Mesić.

Parvanov je kazao kako je njegova ideja bila da Bugarska 2003. godine bude partner na Zagrebačkom velesajmu, što je rezultiralo trostrukim povećanjem robne razmjene između dvije zemlje.

Prema Mesićevim riječima danas je govora bilo i o boljoj prometnoj povezanosti između dvije zemlje.

Razgovarali smo o otvaranju Dunava kao sredstva komunikacije i ta će veza pomoći u revitaliziaicji naše luke Vukovar, a i razvoju privrede na tom području, rekao je Mesić.

Parvanov će se tijekom dana sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, zatim predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom, a primit će ga i gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić. U petak Parvanov putuje u posjet Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙