FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRNOVŠEK: ULAZAK HRVATSKE S RUMUNJSKOM I BUGARSKOM "NEREALAN"

LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek uutorak je, nakon razgovora s bugarskim predsjednikom GeorgijemParvanovom koji je doputovao u trodnevni posjet Sloveniji, rekao da jeSlovenija zainteresirana da Bugarska postane članicom Europske unije upredviđenom roku, dok je mogućnost da Hrvatska "uhvati" korak sBugarskom i Rumunjskom ocijenio "nerealnom".
LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u utorak je, nakon razgovora s bugarskim predsjednikom Georgijem Parvanovom koji je doputovao u trodnevni posjet Sloveniji, rekao da je Slovenija zainteresirana da Bugarska postane članicom Europske unije u predviđenom roku, dok je mogućnost da Hrvatska "uhvati" korak s Bugarskom i Rumunjskom ocijenio "nerealnom".

"Čini mi se da ne bi bilo korektno kad bi Bugarska morala čekati neku drugu državu ili skupinu država", rekao je Drnovšek nakon razgovora s Parvanovim, izražavajući potporu da Bugarska postane članicom Europske unije u predviđenom roku 2007. godine.

Odgovarajući na pitanje slovenske televizije kako Slovenija može pomoći Bugarskoj na njenom putu u Europsku uniju, Drnovšek je rekao da je Bugarska što se tiče tehničkog dijela pregovora zatvorila sva poglavlja, no da je sada važno da ne dolazi do zakašnjenja o tom procesu. U tom kontekstu, slovenski predsjednik je rekao da je mogućnost da bi Hrvatska uhvatila priključak s Bugarskom i Rumunjskom i ušla u EU u istom krugu širenja "nerealna".

"Često se postavlja pitanje da li Hrvatska može biti primljena u EU u skupini s Bugarskom i Rumunjskom. To mi se ne čini realnim. Bugarska je pregovore već zaključila, dok sa Hrvatskom moraju tek početi", rekao je Drnovšek.

No, važno je da se proces širenja Unije nastavlja i da sve države imaju europsku perspektivu, dodao je slovenski predsjednik.

Bugarski predsjednik Parvanov i njegov slovenski domaćin razgovarali su i o regionalnim pitanjima, osobito Kosovu s obzirom da Slovenija iduće godine preuzima predsjedavanje OESS-om, te jačanju gospodarske suradnje.

Drnovšek je u zdravici prigodom svečanog objeda na Brdu kod Kranja istaknuo među ostalim potrebu tijesne suradnje dviju država u regiji:

"Želimo da s Bugarskom nakon njena uključenja u EU nastavimo konstruktivan partnerski odnos koji smo uspostavili u pristupnom procesu. S Bugarskom želimo i dalje razgovarati o svim aktualnim pitanjima, te surađivati u sređivanju odnosa i otklanjanju nestabilnosti u regiji zapadnog Balkana", rekao je Drnovšek u zdravici.

Bugarski i slovenski predsjednici u srijedu će na Bledu otvoriti poslovnu konferenciju na kojoj će o mogućnosti jačanja suradnje razgovarati slovenski i bugarski poslovni ljudi i drugi predstavnici država iz regije i inozemstva.

Bugarski predsjednik u srijedu će se također susresti s ostalim visokim predstavnicima vlasti. Odvojeno će ga primiti sadašnji premijer Anton Rop i vjerojatni mandatar nove vlade Janez Janša.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙