FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hzjz: u hrvatskoj i europi još nema gripe

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskoj ove sezone još nijeregistrirana gripa niti oboljenja sa sličnim simptomima, a slično je iu Europi, iako sporadičnih slučajeva bolesti sličnih gripi ima uUkrajini i Norveškoj, izvijestila je na današnjoj konferenciji zanovinare voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolestiHrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ira Gjenero Margan.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskoj ove sezone još nije registrirana gripa niti oboljenja sa sličnim simptomima, a slično je i u Europi, iako sporadičnih slučajeva bolesti sličnih gripi ima u Ukrajini i Norveškoj, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ira Gjenero Margan.

U Hrvatskoj se već dva tjedna provodi cijepljenje protiv gripe, za što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio 550 tisuća doza cjepiva.

Ono je prvenstveno namijenjeno osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima kod kojih gripa može izazvati komplikacije. Za njih je cijepljenje besplatno, a za ostale građane stoji 30 kuna.

"Cijepljenje od gripe nije opasno jer je riječ o tzv. mrtvom cjepivu koje je vrlo pročišćeno pa su nuspojave ekstremno rijetke", kaže Gjenero Margan.

Prošle godine HZJZ nije registrirao ni jednu reakciju na cjepivo, a ako do reakcije dođe obično su to bol na cijepljenom mjestu, osip te povišena temperatura.

U sastavu cjepiva su podtipovi virusa za koje Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će cirkulirati u novoj sezoni, a to su Nova Kaledonija (A-H1N1), Fujian (A-H3N2) i Šangaj (B).

Stručnjaci procjenjuju da će gripa kod nas doći, kao i obično, krajem prosinca i početkom siječnja, iako je lani stigla tek u veljači.

Prošle godine cijepilo se 532 tisuće građana, a zabilježeno je 65 tisuća oboljelih, no liječnici procjenjuju da je broj oboljelih bio veći s obzirom da se svi ne javljaju svojem liječniku.

Po riječima voditelja službe za epidemiologiju zaraznih bolesti zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Željka Baklaića, dosad je cijepljeno oko pola populacije koja se treba cijepiti, tj. starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Grad Zagreb dobio je ove godine 136 tisuća doza cjepiva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙