FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD SUOČENE S NESTAŠICOM CJEPIVA PROTIV GRIPE

WASHINGTON,18. listopada 2004.(Hina) - Sjedinjene Države suočene sunestašicom cjepiva protiv gripe zbog čega je ministar zdravstva pozvaou ponedjeljak Amerikance na strpljivost dok vlada nastoji osiguraticjepivo onima kojima najviše treba.
WASHINGTON,18. listopada 2004.(Hina) - Sjedinjene Države suočene su nestašicom cjepiva protiv gripe zbog čega je ministar zdravstva pozvao u ponedjeljak Amerikance na strpljivost dok vlada nastoji osigurati cjepivo onima kojima najviše treba.

Ministar Tommy Thompson je rekao na konferenciji za novinare u Tampi u Floridi kako nestašica cjepiva protiv gripe nije "zdravstvena kriza" i pozvao Amerikance da ne stoje u redovima jer vlada nastoji dostaviti cjepivo u mjesta gdje je najpotrebnija i osigurati ga prvenstveno za starije građane i malu djecu najugroženije gripom.

Redovi pred ambulantama, ljekarnama i drugim mjestima gdje se prima cjepivo narasli su nakon što su ovoga mjeseca britanske vlasti objavile da su zbog bakterijskog okuženja prekinule isporuku cjepiva iz tvornice Chiron iz koje su SAD očekivale skoro polovicu svojih godišnjih potreba.

Chiron je trebao isporučiti SAD-u između 46 i 48 milijuna doza, što je skoro pola američkih potreba koje se predviđaju na 100 milijuna doza. Sjedinjene Države ne mogu za ovu sezonu nadoknaditi toliki nedostatak.

Od gripe i komplikacija izazvanih njome u Sjedinjenim Državama godišnje umre oko 36.000 ljudi, a 200.000 završi u bolnici.

Sezona gripe mogla bi ove godine zbog nestašice cjepiva koštati američkog gopodarstvo i do 50 posto više nego u normalnim godinama.

List The Wall Street Journal je objavio procjene Davida Cutlera, profesora ekonomije na Sveučilištu Harvard, da bi izravni i neizravni toškovi mogli porasti na 20 milijardi dolara, s 13 do 15 milijardi koliko tipična sezona gripe košta SAD za zdravstvenu skrb i zbog odsutnosti s posla. To predstavlja između 33 posto i 50 posto povećanja.

Zbog nestašice cjepiva ove godine ono će biti prioritetno osigurano za starije i mlađu djecu radi čega mnogi od zaposlenih Amerikanaca koji ne spadaju u te kategorije neće moći biti cijepljeni.

Journal izvješćuje da 40 posto onih koji ne budu cijepljeni izostanu s posla izvjesno vrijeme, za razliku od manje od 20 posto ljudi koji prime cjepivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙