FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAFAT KRITIČNO, POZIVA NAROD DA NE BRINE, HITNI SASTANCI PLO-a I FATAHA

RAMALLAH, 28. listopada 2004. (Hina) - Nakon drastičnoga pogoršanjazdravstvenog stanja 75-godišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata,iz palestinskih izvora u četvrtak stižu proturječne informacije, samvođa poručuje narodu i svijetu da ne brine, a svjetske agencije iznosenekoliko scenarija za razvoj palestinskog pitanja poslije Arafata.
RAMALLAH, 28. listopada 2004. (Hina) - Nakon drastičnoga pogoršanja zdravstvenog stanja 75-godišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata, iz palestinskih izvora u četvrtak stižu proturječne informacije, sam vođa poručuje narodu i svijetu da ne brine, a svjetske agencije iznose nekoliko scenarija za razvoj palestinskog pitanja poslije Arafata.

Zdravstveno stanje Jasera Arafata, simbola palestinske gerilske borbe protiv izraelske okupacije, drastično se pogoršalo u srijedu navečer nakon prvih vijesti o bolovima u trbuhu objavljenih prije tjedan dana te kasnijih informacija da se teško oporavlja od gripe.

"On je OK", komentirao je u četvrtak ujutro palestinski premijer Ahmed Qorei koji je Arafata posjetio u Ramallahu na Zapadnoj obali gdje praktički živi u kućnom pritvoru.

Njegovo se stanje naglo pogoršalo, on je "u kritičnom stanju", rekao je glavni tajnik palestinske vlade Hasan Abu Libdeh najavljujući da će Arafata pregledati liječnici iz Jordana i Egipta.

Izraelski neimenovani dužnosnik rekao je u četvrtak da Arafat može "otići kamo god želi na liječenje, čak i u inozemstvo", a izraelski javni radio prenio je da gubi svijest, da mu tijelo odbija hranu i tekućinu te ga se intravenozno rehidrira.

O prijevozu palestinskog čelnika u bolnicu u Ramallahu odlučit će se idućih sati, rekao je palestinski ministar Jamal Choubaki. No iz povjerljivih izvora Reuters doznaje da Arafat odbija napustiti sjedište "Muqatu" strahujući da će mu Izrael zabraniti povratak.

"Predsjednik želi reći palestinskome narodu i cijelome svijetu da je dobro i neka se ne brinu", kazao je njemu bliski poslovni čovjek Munib al-Masri nakon kratkog obilaska Arafata.

Arafatov glasnogovornik opovrgnuo je izvješće katarske televizije Al-Jazire da je imenovao tročlani odbor koji će ga zamijeniti dok je odsutan. No o ozbiljnosti stanja govori podatak da su za četvrtak sazvani sastanci Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Fataha, dvaju tijela kojima je Arafat predsjedao. Usto, agencije javljaju da se u Ramallah vraća njegova supruga Suha iz Pariza gdje je živjela otkako je izbila palestinska pobuna prije četiri godine.

U slučaju Arafatove smrti, Izrael je spreman obnoviti dijalog s Palestincima, kazao je u četvrtak ministar vanjskih poslova hebrejske države Sylvan Shalom, prenosi agencija France presse.

"Izrael nema nikakvih problema razgovarati s novim palestinskim vodstvom čim ono krene u borbu protiv terorizma slijedeći mirovne smjernice", rekao je on za javni radio.

Izrael i SAD već godinama odbijaju pregovarati s Arafatom optužujući ga da ohrabruje napade palestinskih militanata.

Prema Reutersu Arafatov odlazak sa scene mogao bi ukloniti i glavne razloge za provedbu plana izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju iz Gaze i dijelova Zapadne obale, kojim Sharon zapravo zaobilazi "mirovne smjernice", plan iza kojeg stoje Sjedinjene Države i kojim se predviđa uspostava palestinske države.

Prema Shalomu povlačenje iz Gaze u slučaju Arafatove smrti moglo bi se koordinirati s palestinskom vlašću dok aktualni "jednostrani" Sharonov plan, što ga je u utorak odobrio izraelski parlament, ne predviđa takvu suradnju.

S palestinske strane, Arafata bi naslijedio predsjednik Palestinskog zakonodavnog vijeća (parlament) Rawhi Fattuh, sve do izbora koji bi se morali održati u roku od 60 dana.

No zapravo bi vlast obnašali drugi čovjek PLO-a Mahmud Abbas i aktualni premijer Ahmed Qorei. Izbori bi se pak teško održali u uvjetima okupacije glavnih palestinskih gradova koji su u okruženju izraelske vojske.

Prijelaznim mirovnim sporazumima, a to je bio prvi oblik samouprave dodijeljen Palestincima uz sponzorstvo Sjedinjenih Dražva, Arafatu je 1993., bio dopušten povratak na područja koja je Izrael okupirao 1967.

Za napore prema miru učinjene nakon dugogodišnje gerilske borbe, Arafat je zajedno s izraelskih čelnicima Yitzhakom Rabinom i Shimonom Pereseom nagrađen Nobelovom nagradom za mir. Međutim, mirovni pregovori za konačno rješenje palestinskog pitanja propali su 2000., i slijedilo je krvoproliće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙