FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAFATOVO STANJE KRITIČNO

RAMALLAH, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters/dpa) - Zdravljepalestinskog predsjednika Yassera Arafata naglo se pogoršalo ipovremeno pada i budi se iz nesvjesti u svom stožeru na Zapadnojobali, objavili su u četvrtak palestinski liječnici i dužnosnici.
RAMALLAH, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters/dpa) - Zdravlje palestinskog predsjednika Yassera Arafata naglo se pogoršalo i povremeno pada i budi se iz nesvjesti u svom stožeru na Zapadnoj obali, objavili su u četvrtak palestinski liječnici i dužnosnici.

Arafat (75), simbol borbe za neovisnu Palestinu, omiljen među Palestincima i omražen među Izraelcima, "jako je, jako bolestan", rekao je ministar u palestinskoj vladi koji je želio ostati anoniman.

Detalji bolesti nisu poznati.

Palestinski čelnici okupili su se u utvrđenom stožeru u Ramallahu gdje su Arafata prije više od dvije godine stjerali izraelski vojnici, optuživši ga da potiče četverogodišnju pobunu protiv Izraela.

Televizijska postaja al Jazeera objavila je da je Arafat izdao dekret u kojem je imenovao tročlani odbor koji bi ga trebao zamijeniti u odsutnosti. U odboru su navodno premijer Ahmed Qurie, bivši premijer Mahmoud Abbas i predsjednik parlamenta Salim al-Zaanoun.

Tu je vijest ubrzo opovrgnuo glasnogovornik palestinskog predsjednika rekavši da nikakav odbor nije osnovan.

Nakon vijesti o pogoršanju Arafatova zdravlja, snage sigurnosti podigle su stupanj pripravnosti na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Izraelske vlasti u četvrtak nisu htjele obećati palestinskom čelniku Jaseru Arafatu da će se vratiti u Ramallah na Zapadnoj obali ako odatle ode na liječenje, doznaje se od službenog izvora. Arafata, čije se zdravstveno stanje naglo pogoršalo u srijedu navečer, izraelska vojska drži u pritvoru u njegovu djelomično razrušenom glavnom stožeru u Ramallahu od prosinca 2001.

Svjetske agencije ranije su u srijedu najavile da bi Arafat u četvrtak treba primiti u Ramallahu ministra vanjskih poslova Luksemburga, što bi bilo prvo pojavljivanje palestinskog predsjednika u javnosti nakon nedavnih vijesti o pogoršanju njegova zdravstvenog stanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙