FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: SVJETSKI TURIZAM 2004. ­ PORAST DOLAZAKA 12 POSTO

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) -
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) -

Turistička i industrija putovanja na svjetskoj je razini u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila pozitivne rezultate, što pokazuju i najnoviji podaci specijalizirane agencije UN-a za turizam WTO-a (World Travel Organization) po kojima je u svijetu ukupno ostvareno 526 milijuna turističkih dolazaka ili 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ti su, kako navode iz WTO-a, “spektakularni” i više nego očekivani pokazatelji objavljeni u listopadskom izdanju Svjetskog turističkog barometra, kojeg WTO publicira tri puta godišnje.

Barometar je predstavljen ovog tjedna u Monacu na prvom skupu WTO-ove Grupe za strateški razvoj, čija je članica i bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Poraste turističkih dolazaka u osam mjeseci ove godine zabilježile su i sve svjetske regije, među kojima najveći, od 37 posto Azija i Pacific, a iz WTO-a posebno ističe u područje Sjeverne Amerike, koja je nakon tri godine stagnacije i minusa ubilježila 12 posto više međunarodnih turističkih dolazaka.

Europa do kraja kolovoza bilježi 6 posto više turista nego lani, pri čemu je najveći porast od 16 posto ostvaren u zemljama središnje i istočne Europe.

Sjever Europe posjetilo je 8 posto više turista, a Veliku Britaniju 13 posto više.

Nešto manji rast međunarodnih turističkih dolazaka bilježe zemlje južne i “mediteranske” te zapadne Europe, od 4 odnosno 2 posto.

Najmanje poraste, u prosjeku od 0,1 do 2 posto, bilježe tradicionalno vodeće europske turističke zemlje, poput Italije, Francuske i Španjolske i Portugala, što analitičari WTO-a pojašnjavaju nastavkom prošlogodišnjeg trenda vezanog za jaki euro.

Za razliku od tih zemalja ističu se dobri rezultati Turske, koja upisuje porast turističkih dolazaka od 29 posto, te Hrvatske i Slovenije koje su u plusu od po 6 posto.

Istodobno značajne poraste turističkih dolazaka, kao povoljnije, “dolarske” destinacije, bilježe mediteranske zemlje na “špicu” Afrike ­ Egipat od 49 posto, Maroko 17 posto, a Tunis 19 posto.

Na azijskom kontinentu su pak sve turističke zemlje zabilježile dvoznamenkaste stope rasta turističkih dolazaka, među kojima prednjače Kina i Japan sa rastom od oko 30 posto.

Oceanija, Australija i Novi Zeland su također u plusu od 13 odnosno 15 posto.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙