FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUĐENJE MILOŠEVIĆU: RATNI ZLOČINI U SJENI BOJKOTA SVJEDOKA

DEN HAAG/ZAGREB,18. listopada 2004.(Hina) - Haško suđenje bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nastavljeno je uponedjeljak raspravom o teškoćama povezanim s bojkotom svjedoka obranei načinima za njihovo prevladavanje, uključujući i dovođenje svjedokaobvezujućim nalozima (sub poena).
DEN HAAG/ZAGREB,18. listopada 2004.(Hina) - Haško suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nastavljeno je u ponedjeljak raspravom o teškoćama povezanim s bojkotom svjedoka obrane i načinima za njihovo prevladavanje, uključujući i dovođenje svjedoka obvezujućim nalozima (sub poena).

Britanski odvjetnik Steven Kay, Miloševićev branitelj po službenoj dužnosti, potvrdio je da oko 80 posto svjedoka obrane odbija doći u Haag u znak prosvjeda što je Miloševiću oduzeto pravo da se brani sam.

Na raspravi je analiziran popis svjedoka po kategorijama, pa je tako utvrđeno da je 65 od 138 svjedoka za Kosovo odbilo svjedočiti, dok je odbijanje još veće u ostalim kategorijama, posebno kod svjedoka "insidera" kojih Kay želi dovesti 40-ak.

Kazao je da je na popisu i 21 stručni svjedok te 27 međunarodnih svjedoka, među kojima je također dosta nespremnih za suradnju.

Tijekom rasprave bilo je riječi i o mogućnosti da se dolazak svjedoka osigura izdavanjem obvezujućih naloga (sub poena), no predsjedavajući sudac Patrick Robinson naglasio je kako bi vijeće tome pribjeglo samo kao "posljednjem sredstvu".

Kay je prošloga tjedna upozorio vijeće da "broj raspoloživih svjedoka ne omogućava izvođenje dokaznog postupka" i istaknuo kako su svjedoci izloženi "organiziranoj kampanji" da se pridruže bojkotu dok se Miloševiću ne vrati pravo da se brani sam. Za kampanju prema svjedocima nije optužio Miloševića i njegove suradnike.

Kazao je da je za listopad osiguran dovoljan broj svjedoka, te kako se trudi osigurati ih dovoljno i za studeni, kada će se prema rasporedu zasjedati samo tri tjedna.

Danas je najavio da bi se u utorak u sudnici trebala pojaviti zastupnica u grčkom parlamenta Liana Kanneli, koja treba dati iskaz o posjetu Beogradu 1999., tijekom zračnih napada NATO-a.

Kanneli (50) je zastupnica Komunističke patrije Grčke iz Atene koja je do izbora u parlament 2000. bila novinarka, odvjetnica i izdavač.

Aktivna je pacifistica i članica Grčkog odbora za međunarodni detant i mir.

Obrana je za srijedu najavila iskaz predsjednika Udruge obitelji nestalih i otetih na Kosovu Sime Spasića, koji će svjedočiti o stradanjima Srba i drugih nealbanca na Kosovu 1998-99.

Suđenje Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) vodi se od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koje su srpske snage počinile tijekom sukoba u Hrvatskoj i na Kosovu, 90-ih godina prošlog stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙