FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SKLOPU PROSLAVE "GAVELLE" POPRSJE SVENU LASTI

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - U sklopu proslave 50. obljetniceGradskoga dramskog kazališta "Gavelle" 30. listopada u predvorjukazališta otkrit će se poprsje hrvatskom glumcu Svenu Lasti, koji jeviše od jednoga desetljeća bio istaknut član glumačkoga ansamblazagrebačkoga dramskog kazališta.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - U sklopu proslave 50. obljetnice Gradskoga dramskog kazališta "Gavelle" 30. listopada u predvorju kazališta otkrit će se poprsje hrvatskom glumcu Svenu Lasti, koji je više od jednoga desetljeća bio istaknut član glumačkoga ansambla zagrebačkoga dramskog kazališta.

Poprsje Svenu Lasti rad je akademskog kipara Stjepana Gračana.

"Podjednako nezaboravan kao Krapp u 'Posljednjoj vrpci, monodrami Samuela Becketta, i kao sunjski snajperist, koji unatoč poodmaklim godinama i načetu zdravlju brani svoju domovinu, Sven Lasta bio je savršen tumač Krleže, Shakespearea i Dostojevskog, nenadmašan kreativni sugovornik Ionesca, Millera i Camusa, umjetnik koji je pod imperativom svog glumačkog samopotvrđivanja stvarao raznolike transformacije, lakoćom nižući velike uloge jednu za drugom", napominju u "Gavelli".

Krležinom "Golgotom" u režiji Branka Gavelle tadašnje je Zagrebačko dramsko kazalište (od 1970. Dramsko kazalište "Gavella", a danas GDK "Gavella") prije 50 godina prvi put otvorilo svoja vrata gledateljima. Od tada je izvelo više od 300 premijera te postalo jednim od najcjenjenijih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj.

Sven Lasta (1925.-1996.) bio je član hrvatskih partizanskih kazališnih družina, 1948. završio je Zemaljsku glumačku školu, a od 1948. do 1953. bio je član zagrebačkoga HNK i do 1965. Dramskoga kazališta "Gavelle". Zatim radi kao slobodan umjetnik, najviše u Teatru ITD, nastupa na Dubrovačkom ljetnom festivalu i radi kao pedagog na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Kao dragovoljac sudjelovao je u Domovinskom ratu.

Kolumne što ih je objavljivao u "Hrvatskom slovu" tiskane su u njegovoj posmrtnoj knjizi "Iz glumačkoga kuta" (2000.).

(Hina) pp/xsdju ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙