FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠTRAJK U NIZOZEMSKOJ PARALIZIRAO JAVNI PRIJEVOZ

AMSTERDAM, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tisuće štrajkašaparalizirale su u četvrtak željeznički i autobusni prijevoz uNizozemskoj ne bi li tako prisilili vladu desnoga centra da odustaneod reforme mirovinskog i sustava socijalne skrbi.
AMSTERDAM, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Tisuće štrajkaša paralizirale su u četvrtak željeznički i autobusni prijevoz u Nizozemskoj ne bi li tako prisilili vladu desnoga centra da odustane od reforme mirovinskog i sustava socijalne skrbi.

"Ovo je sjajna slika snage, jedinstva i moći sindikata u odnosu na bijednu vladinu politiku ", rekao je Lodewijk de Waal, vođa FNV-a, najvećega radničkog sindikata.

U govoru skupini od nekoliko stotina željezničara u štrajku u kantini praznoga glavnog amsterdamskog kolodvora, De Waal je vladu pozvao na ustupke. Radnici, odjeveni u narančaste sindikalne jakne, vikali su. "Akcija! Akcija!"

Ovaj štrajk pokazatelj je sloma tradicionalne nizozemske politike konsenzusa. Razlog su vladine reforme kojima želi Nizozemsku učiniti konkurentnijom i pripremiti socijalni sustav za sve starije stanovništvo.

Nakon višemjesečnih sukoba vlada je ovaj tjedan pokušala obnoviti razgovore sa sindikatima. "Idući će tjedni pokazati vlada li klima u kojoj biste se svi opet našli za istim stolom", rekao je u četvrtak glasnogovornik vlade. "U ovome trenutku, ona ne postoji".

Nizozemske željeznice obično preveze milijun putnika na dan, a u četvrtak je objavljeno da od 5 ujutro kad je štrajk počeo, nisu vozili ni domaći ni strani vlakovi te da se obnova prometa ne očekuje prije petka ujutro.

Vozilo je samo nekoliko autobusnih linija. Autobusna tvrtka Conexxion koja u prometnoj špici ima oko dvije i pol tisuće autobusa, priopćila je da joj štrajka sedamdeset posto zaposlenika.

No. policija tvrdi da je bilo manje prometnih gužvi nego što se očekivalo, jer su ljudi uzeli slobodan dan ili su na posao krenuli ranije pa se promet raspršio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙