FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEZNATNI GUBICI AMERIČKIH DIONICA NAKON SPUŠTANJA CIJENA NAFTE

NEW YORK, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što su se cijenenafte na američkom tržištu povukle s rekordnih 54 dolara po barelu, icijene dionica na Wall Streetu nadoknadile su dio gubitaka, tako da suburzovni indeksi u utorak završili poslovanje tek s neznatnimgubicima.
NEW YORK, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što su se cijene nafte na američkom tržištu povukle s rekordnih 54 dolara po barelu, i cijene dionica na Wall Streetu nadoknadile su dio gubitaka, tako da su burzovni indeksi u utorak završili poslovanje tek s neznatnim gubicima.

Njujorški Dow Jones indeks tako je oslabio svega 0,05 posto, na 10.077 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,2 posto, na 1.925 bodova.

Trgovanjem dionica dominirala su kretanja na tržištu nafte, budući su kasno poslijepodne dobitonosne prodaje nafte spustile cijene barela sa 54,45 na 52,5 dolara. To je omogućilo oporavak cijena dionica koje su tijekom dana oštro pale. Dionice u sektorima senzitivnim na kretanje cijena nafte stoga su ojačale. Među najvećim dobitnicama bile su dionice industrijskih konglomerata poput General Motorsa i Caterpillara.

Visoke cijene nafte ulagače na Wall Streetu drže u defenzivi, kako visoki troškovi energije pritišću korporativne zarade, a rast cijena benzina i lož ulja ograničava potrošnju kućanstava, inače glavnog pokretača američkog gospodarstva.

No, oslabile su značajnije cijene dionica proizvođača čipova, u očekivanju novog poslovnog izvješća svjetskog lidera u proizvodnji čipova Intela. Ta kompanija izvijestila je po zatvaranju burze o rastu dobiti u trećem tromjesečju, što je potaknulo skok njezinih cijena u elektroničkoj trgovini za tri posto.

"Intel je na mnogo načina predskazatelj tehnološke potrošnje i zbog toga su njegova izvješća toliko bitna", kazao je Hugh Johnson, iz First Albany Corp. "To izvješće pozitivno će u srijedu utjecati na poslovanje na američkim burzama", dodao je.

Na europskim burzama jučer je zabilježen pad vrijednosti indeksa. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,8 posto, na 4.647 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 1,5 posto, na 3.957 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙