FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 27. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - Na današnjoj redovitoj sjednici Vlada će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o USKOK-u kojima bi Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dobio veće ovlasti da u istragama organiziranog kriminala i korupcije pribavi podatke koji se tretiraju kao bankarska tajna. USKOK bi, prema predloženim izmjenama, mogao od banaka zatražiti podatke o bankovnim računima osoba za koje postoji vjerojatnost da su svoje prihode ostvarili spomenutim kaznenim djelima. Novim odredbama USKOK-u bi se u nadležnost vratila i istraživanja organizirane trgovine drogom, a predviđeno je osnivanje novog odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Zapošljavanje novih ljudi kao i informatizacija USKOK-a proračunske bi korisnike trebalo stajati dodatnih dva milijuna kuna.

ZAGREB - Misija Međunarodnog monetarnog fonda razgovorom u Hrvatskoj narodnoj banci započinje višednevni boravak u Hrvatskoj tijekom kojega će se hrvatskim predstavnicima razgovarati o provedbi stand by aranžmana s Hrvatskom, te posebice o nacrtu prijedlogu proračuna za iduću godinu. Voditelj Misije Dimitri Demekas i njegov tim u Hrvatskoj će boraviti do 4. studenoga, a u tom će razdoblju razgovarati s predstavnicima središnje banke, Vlade, Ministarstva financija, te predstavnicima ministarstava gospodarstva, mora, turizma, prometa i razvitka, zdravstva, kao i predstavnicima banaka, nekih tvrtki i drugima. Središnje teme razgovora bit će nacrt prijedlog proračuna za iduću godinu, te proračuna za iduće trogodišnje razdoblje, a članovi Misije bit će upoznati i s izradom Pretpristupnog ekonomskog programa.

ZAGREB - Četiri člana posade kočarice "Stela" u koju je sinoć kod otoka Blitvenice počela prodirati voda, spašeni su, a koča je potonula, izvijestio je Državni centar za obavješćivanje. U akciji spašavanja, otežanoj jugom i mrakom, sudjelovala su tri broda pomorske policije i Lučke kapetanije, čiji radari nisu mogli locirati koču. Ribare je našla posada druge koče koja je bila u blizini. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci primila je dojavu za pomoć s koče "Stela" u 19.24 sati. U 21.30 sati Županijski centar za obavješćivanje Šibenik izvijestio je da je sva četiri člana posade s koče "Stela" spasila koča "Pipin", koja je bila najbliže unesrećenima i čula poziv u pomoć.

ZAGREB - T-Hrvatski telekom (T-HT) je u sinoćnjem priopćenju odbacio tvrdnje čelnika udruge za zaštitu potrošača o navodnoj fizičkoj prijetnji predsjednici udruge Jadranki Kolarević, o zastrašivanju korisnika koji tuže tu tvrtku kao i tvrdnje o ometanju rada web stranice udruge. Iz T-HT-a su priopćili da su takve tvrdnje "nastavak neartikuliranih optužbi koje su besmislene i nesuvisle" te da Kolarević i Rkman "instrumentaliziraju medije u svrhu osobne promocije". Čelnike "Potrošača" pozvali su da podnesu kaznene prijave protiv osobe koja je fizički prijetila Jadranki Kolarević, kao i prijavu policiji radi istrage tko ometa pristup njihovim web stranicama. Kolarević je u ponedjeljak rekla da se na udrugu i njihove štandove na kojima se od rujna prikupljaju punomoći građana za proširenje tužbe protiv T-HT-u radi naknade štete nastale zbog načina obračuna impulsa, vrše "razni pritisci".

ZAGREB - Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) vjerojatno će profunkcionirati sredinom iduće godine, a nakon prošlotjednog dobivanja prethodne suglasnosti od strane Hrvatske narodne banke (HNB), za osnivanje pravne osobe HROK d.o.o. predstoji još samo održavanje osnivačke skupštine, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček. Registar obveza po kreditima bit će svojevrsna baza podataka o kreditnim aktivnostima - zaduženosti, urednosti plaćanja, financijskoj snazi klijenata u svim bankama koje se uključe u projekt, a bankama će služiti kao temelj za ocjenjivanje kreditne sposobnosti prilikom novog zaduženja. U projekt osnivanja kreditnog registra za sada je uključeno 20 najvećih hrvatskih banaka. One će biti osnivači HROK-a kao samostalnog poduzeća, koje bi se s vremenom trebalo financirati samostalno od naplaćivanja usluga.

SPLIT - U povodu 25. obljetnice upisa Splita na Unescovu listu svjetske baštine, sinoć je u novim prostorijama Etnografskog muzeja u Dioklecijanovoj palači otvorena izložba "3D model splitske povijesne jezgre - istočni dio". Izloženo je 15-ak velikih panoa s trodimenzionalnim prikazom stare gradske jezgre u postojećem stanju, a na otvaranju je predstavljen i računalni 3D model povijesne jezgre iz kojega su izloženi panoi nastali. Autor računalnog programa i izloženih panoa je Darko Rom. Organizator je izložbe Služba za gradsku jezgru splitskog gradskog Poglavarstva. Računalni model predstavlja trodimenzionalnu simulaciju postojećeg stanja u splitskoj povijesnoj jezgri koji omogućava da se prije intervencije u prostor sagleda kako bi to izgledalo.

ZAGREB - U okviru programa Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija - ZGRAF 9, sinoć je u Gliptoteci HAZU otvorena izložba 209 najboljih radova na svijetu s područja grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije, oglašavanja te novih medija. Ti su radovi odabir žirija svjetskih dizajnera okupljenih oko Art Directors Cluba New York (ADC NY) između 12.000 radova iz 43 zemlje. Gostovanje izložbe u Hrvatskoj je organizirala Udruga za promicanje vizualne kulture i vizualnih komunikacija (VIZUM) u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD) te ZGRAF-om 9.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙