FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 26. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder zatražit će od članica Europske unije, na sastanku Europskog vijeća početkom studenog, pojačane napore u provođenju socijalnih reformi u svrhu poboljšanja konkurentnosti Europske unije na svjetskom tržištu. On je u tu svrhu pripremio i Program u sedam točaka za jačanje gospodarskog rasta i broja radnih mjesta, čijom primjenom bi Europska unija do 2010. postala "najatraktivniji gospodarski prostor na svijetu". Djelove programa Schroeder je predstavio početkom tjedna u dnevniku "Handelsblatt". Cilj programa je, kako piše Schroeder u "Handelsblattu", očuvanje europskog socijalnog modela koji "osigurava pravilnu raspodjelu gospodarskog boljitka". Europa isto tako mora očuvati i svoje visoke standarde glede zaštite okoliša.

BUKUREŠT

Predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ) Shi Jiuyong sastao se u Den Haagu s predstavnicima Rumunjske i Ukrajine, koji su tom glavnom sudskom tijelu UN-a povjerili rješavanje spora oko razgraničenja na Crnom moru, izvijestila je u utorak rumunjska agencija Rompres. Na sastanku s predsjednikom ICJ-a, održanom u ponedjeljak poslijepodne, sudjelovali su zastupnici Rumunjske i Ukrajine u sporu - državni tajnik u rumunjskom MVP-u Bograd Aurescu i prvi zamjenik šefa ukrajinske diplomacije Oleksandr Motsik. Na prvom sastanku zastupnika strana s predsjednikom suda utvrđivana je tehnička procedura za predaju dokumenata i pisanih izjava u predraspravnoj fazi postupka. Rumunjska je 16. rujna povjerila ICJ-u utvrđivanje jedinstvene morske granice s Ukrajinom te razgraničenje epikontinentalnog pojasa i isključivog gospodarskog pojasa u Crnom moru. Dvije zemlje su 1997. ugovorom predvidjele mogućnost da spor povjere ICJ-u ako ga same na uspiju riješiti u roku od dvije godine, te ako u međuvremenu stupi na snagu ugovor o graničnom režimu.

STRASBOURG

Predsjednik nove Europske komisije Jose Manuel Barroso u utorak je izjavio u Strasbourgu kako odbija promijeniti saziv svoje komisije prije ključnog glasovanja u srijedu u Europskom parlamentu. Velik broj parlamentaraca traži ukidanje kandidature za Talijana Rocca Buttiglionea koji bi trebao postati povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost. Barroso smatra da bi ukidanje Buttiglionove kandidature uzrokovalo mnogo više političkih promjena, nego što bi ih riješilo. Barroso je Europskom parlamentu, kako bi dobio potporu za svoj saziv Komisije, ponudio neke ustupke na polju civilnih sloboda i nediskriminacije. On je u govoru pred Europskom parlamentom obećao osnivanje temeljne skupine za zaštitu prava čovjeka koja će se boriti protiv svih oblika diskriminacije te da će ponuditi Parlamentu na izglasavanje zakon o zabrani diskriminacije na temelju spolne i seksualne orijentacije.

SARAJEVO

U ovom trenutku ne vode se nikakvi posebni pregovori koji bi trebali pomoći rješavanju statusa luke Ploče, a stajalište vlasti Bosne i Hercegovine je da sporazum koji je o tome postignut ranije treba ratificirati u Hrvatskoj pa nakon toga razgovarati o njegovim izmjenama, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić. "Krupnih pregovora nema. Koliko ja znam, na snazi je ranije stajalište Predsjedništva BiH po kojemu potpisani sporazum najprije treba ratificirati u Hrvatskoj pa nakon toga razgovarati o njegovim izmjenama", kazao je Ivanić na redovitoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu.

SARAJEVO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u utorak kako nema informacija koje bi potvrdile navode po kojima je njegova zemlja mjesto gdje djeluje veći broj osoba povezanih s islamskim terorističkim organizacijama. Komentirajući na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu, navode što ih je dan ranije u intervjuu za bosanskohercegovački tisak dao Josef Bodansky, predstavljen kao stručnjak u američkom Kongresu zadužen za borbu protiv terorizma, Ivanić je kazao kako vlasti BiH svaku informaciju o mogućim terorističkim prijetnjama uzimaju ozbiljno i provjeravaju je.

BANGKOK

U sukobima tajlandskih snaga reda i prosvjednika na muslimanskom jugu zemlje poginulo je najmanje 84 ljudi, izjavio je u utorak vladin dužnosnik. Prema istom izvoru, žrtve su uglavnom muslimani koji su se ugušili u pritvoru, nakon što su ih zbog napada na policijsku postaju u provinciji Narathiwat uhitile snage reda. "Ne postoje znakovi nasilja na njihovim tijelima. Umrli su od gušenja", rekao je liječnik Pornthip Rotchanasunan, stručnjak forenzične medicine koji je pregledao tijela u sjedištu četvrte vojne oblasti. Tamo su, naime, u ponedjeljak navečer, nakon policijske akcije suzbijanja nereda u kojima je šest ljudi poginulo, prebačena tijela uhićenih prosvjednika. Dužnosnici tvrde da su uhićeni muslimani umrli u pritvoru od posljedica gušenja jer su, između ostalog, zbog ramazanskog posta bili fizički vrlo slabi.

TOKAMACHI

Žestoki potres, za kojim je uslijedilo na stotine manjih, koji je prošlog vikenda potresao središnji dio Japana, uzrokovao je smrt 31 osobe dok su tri osobe nestale, a 2530 ih je ranjeno u području Niigate, prema najnovijim podacima policije objavljenima u utorak. Četiri starije osobe umrle su u utorak, naglasila je policija. Bilanca je sve gora jer tjelesna i mentalna iscrpljenost tište spašene osobe, naročito najstarije, koji su proveli treću noć izvan vlastitih domova, ističe policija. Subotnji potres najpogubniji je nakon onog u Kobeu 1995. godine u kojem je stradalo 6433 osoba.

ALŽIR

Vjeruje se da su islamski teroristi izveli napad kraj grada Tizi Gheniffa, na istoku Alžira u kojem je poginulo pet osoba, a u gradu Chleffu, dvjestotinjak kilometara istočno od glavnoga grada ubijen je i jedan bivši terorist, objavili su u utorak lokalni mediji. U prvome napadu u ponedjeljak na lažnoj policijskoj prepreci zaustavljeni su i ubijeni dvojica vojnika, dvojica policajaca i jedan civil. Šesta žrtva, nekadašnji pripadnik terorističke skupine GIA, pronađen je prerezana vrata u ponedjeljak, četiri dana nakon što je otet.

PODGORICA

Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je kako će tema skorašnjih razgovora dužnosnika državne zajednice Crne Gore i Srbije biti deblokada procesa približavanja europskim integracijama te da će taj razgovor neizbježno voditi ka pitanju odnosa Crne Gore i Srbije, istaknuvši da je najbolji model njhovih budućih odnosa savez neovisnih država, piše u utorak crnogorski tisak. "Mi smo beogradskim partnerima već ranije najavili koji je naš interes. Tema može biti deblokada procesa europskih integracija Srbije i Crne Gore. Istodobno, taj razgovor, prema našem viđenju, neizbježno kao temu postavlja pitanje odnosa Srbije i Crne Gore", kazao je u ponedjeljak navečer, prigodom otvaranja Međunarodnog TV festivala u Baru, crnogorski premijer.

PODGORICA

Izaslanstvo grada Zagreba na čelu s dopredsjednikom Skupštine Vladimirom Velnićem boravilo je u ponedjeljak u posjetu Boki Kotorskoj, gdje je razgovaralo s tamošnjim čelnicima o jačanju suradnje Kotora i Zagreba, kao i gospodarskih veza i suradnje u turizmu i kulturi između Hrvatske i Crne Gore. Kako se doznaje u utorak u Kotoru, susretima u Gradskoj skupštini Kotora nazočili su i hrvatski konzul u Kotoru Petar Poljanić te čelnik Hrvatskog građanskog društva u tom gradu Tripo Šubert, a u razgovorima je bilo riječi i o poboljšanju uvjeta djelovanja škola na hrvatskom jeziku. "Obostrano je ocijenjeno kako je između Zagreba i Kotora neophodna suradnja na još višoj razini, što bi trebalo potaknuti uspostavi pokidanih veza, a u duhu snažnijeg zbližavanja Crne Gore i Hrvatske", stoji u službenom priopćenju općine Kotor.

ISLAMABAD

Pakistanske oporbene stranke odbacile su u utorak prijedlog pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa za konačno rješenje dugogodišnjeg spora sa susjednom Indijom oko Kašmira, opisujući to kao potpuni zaokret od prijašnje politike. "Nakon Afganistana, sada general Musharraf namjerava potpuno promjeniti pakistansku politiku prema Kašmiru, što je jasna izdaja naroda Kašmira", kazao je Liaqat Baloch, vođa središnjeg vjersko-političkog oporbenog saveza Muttahida Majlis-e-Amal (MMA). Musharraf je predložio postupnu demilitarizaciju te zajedničku indijsko-pakistansku ili UN-ovu kontrolu cijelog područja Kašmira kao rješenje dugogodišnjeg spora.

BUDIMPEŠTA

Mađarski ustavni sud u utorak je donio odluku da se dopusti organiziranje referenduma o pravilima za dobijanje mađarskog državljanstva osoba mađarskog porijekla koje su rođene u inozemstvu. Nakon što ga je inicirala Svjetska federacija Mađara (MVSZ) referendum je odobren u parlamentu u rujnu, a ustavni je sud u utorak odbacio sve primjedbe na tu odluku. Referendumom će mađarski birači moći odlučiti hoće li Mađari porijeklom, koji su rođeni u inozemstvu, ako dokažu svoje mađarsko porijeklo, imati povlašteni tretman u procesu dobijanja mađarskog državljanstva.

ZAGREB

Istodobno s naporima u procesu približavanja Europskoj uniji, Hrvatska želi ostvariti učinkovitu demokratsku upravu na lokalnoj razini, jer to jamči razvitak svih dijelova zemlje, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Vlade RH Ivo Sanader na konferenciji o lokalnoj i regionalnoj upravi. Zato Hrvatska, prema riječima njezina premijera, priprema reformu lokalne uprave i samouprave koja će uključivati opsežnu decentralizaciju vlasti, a potom i fiskalnu decentralizaciju. Smjernice za reforme u budućem radu lokalnih institucija vlasti navedene su u Nacionalnom programu i odnose se na gotovo sva područja života, od zdravstva, financija, obrazovanja, do obrane ili zaštite okoliša, rekao je Sanader.

ZAGREB

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova do utorka nije primilo nikakve informacije o tome da je itko od hrvatskih državljana stradao ili da je otet u Iraku, kazao je u utorak za Hinu glasnogovornik ministarstva Dobroslav Silobrčić. U utorak su hrvatske novine prenijele da je u subotu kod Mosula nestao hrvatski vozač Dalibor Burazović iz Nove Gradiške. Glasnogovornik MVP-a je kazao i da se tvrtka Eurodelta d.o.o iz Velike Gorice obratila ministarstvu ali ne kako bi prijavila nestanak nekog od svojih vozača nego da pita ima li ministarstvo kakve podatke. Prema Silobrčićevim riječima, problem je u tome što vlasnici tvrtki nisu dogovorili komunikaciju s vozačima, pa je gotovo nemoguće pratiti njihovo kretanje po ionako nesigurnom iračkom teritoriju, a i hrvatski državljani koji idu raditi u Irak obično se ne prijavljuju hrvatskim diplomatskim predstavništvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙