FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: ZA KAŠNJENJE POTICAJA KRIV HSS

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Udruga Nezavisni hrvatski seljaci(NHS) drži kako su pravi krivci za neisplatu poticaja za sjetvužupanijski uredi koji nisu na vrijeme pripremili popispoljoprivrednika koji trebaju dobiti poticaje, odnosno nisupripremili dokumentaciju kako bi Ministarstvo poljoprivrede mogloisplatiti sve poticaje do kraja rujna.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) drži kako su pravi krivci za neisplatu poticaja za sjetvu županijski uredi koji nisu na vrijeme pripremili popis poljoprivrednika koji trebaju dobiti poticaje, odnosno nisu pripremili dokumentaciju kako bi Ministarstvo poljoprivrede moglo isplatiti sve poticaje do kraja rujna.

Istaknuli su to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik kluba osnivača NHS-a Vladimir Novotny i predsjednik Udruge Mato Mlinarić.

Razlog zašto to nije učinjeno Novotny vidi u tome što su "u osam županija na vlasti ljudi iz Hrvatske seljačke stranke (HSS)". Riječ je o Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji. Najveći je problem Međimurska županija koja do 1. listopada nije predala niti jedan podatak, kazao je Novotny.

Državni i županijski uredi u tim županijama nisu pripremili 'teren' da se poticaj isplati do kraja rujna. "Očito je da to nisu napravili kako bi stvorili krizu i umjetno nezadovoljstvo kod seljaka zbog neisplate poticaja", smatra Novotny.

Dodao je kako je suma koja je iz proračuna osigurana za isplatu poticaja ista kao i lani osim što su lani poticaji isplaćivani tako da su županijski i državni uredi bili ti koji su dodjeljivali kvote i određivali tko će od seljaka dobiti poticaj. Tako se dešavalo, kazao je Novotny, da su poticaje dobivali oni koji su imali bolje veze, bili u pravoj stranci itd.

Ove, pak, godine poticaj su dobivali svi i zato su umanjeni, budući je država za poticaje izdvojila istu sumu novaca, a više je korisnika poticaja.

Za plansku proizvodnju, drži Novotny, to nije dobro, ali kaže kako je u ovom prijelaznom periodu to dobar potez ministra poljoprivrede Čobankovića, koji, kazao je Novotny nema kontrolu i pregled situacije na terenu kako bi na pravedan način mogao rasporediti poticaje.

NHS stoga od resornog ministarstva traži da se napravi regionalizacija poticaja. "Nije logično da se pšenica potiče u Slavoniji i u Istri i u Zagorju, već treba napraviti pravilnik kako bi se znalo što će se poticati u određenim županijama", kazao je Novotny.

NHS također traži da se napravi evidencija korisnika novčanih poticaja jer takva evidencija još uvijek ne postoji u resornom ministarstvu.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙