FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANŠA: SLOVENIJA SE NE MORA BOJATI ARBITRAŽE

LJUBLJANA, 19. listopada 2004. (Hina) - Najvjerojatniji mandatar zasastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak navečer da se Slovenija "ne mora bojati arbitraže" u rješavanjugraničnog spora s Hrvatskom.
LJUBLJANA, 19. listopada 2004. (Hina) - Najvjerojatniji mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak na večer da se Slovenija "ne mora bojati arbitraže" u rješavanju graničnog spora s Hrvatskom.

Komentirajući izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, koji se založio za arbitražu u određivanju granice na moru, Janša je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da je i na slovenskoj strani "dosta argumenata" i da se "na tu mogućnost (arbitražu) slovenska strana treba pripremiti".

Janša drži da nije realno očekivati da bi mogao biti prihvaćen Sporazum o Piranskom zaljevu, koji su parafirali Janez Drnovšek i Ivica Račan u srpnju 2001. No, ističe da bi sporazum u slučaju eventualne međunarodne arbitraže ipak mogao biti "argument" u korist Slovenije.

Janša je podsjetio da postoje i druga otvorena bilateralna pitanja i da "pitanje granice nije jedini problem". Pojasnio je da je njegova stranka dala neke prijedloge kako bi se sporovi s Hrvatskom pokušali riješiti bilateralno. Među njima je i formiranje zajedničke komisije koja bi konstatirala koje je probleme moguće riješiti bilateralno u realnom vremenu, a koje ne, rekao je Janša.

Janša ističe da zbog dugotrajnog postupka oko sastavljanja njegove koalicijske vlade ne treba u kratkom vremenu očekivati njegov susret s predstavnicima hrvatske Vlade. Odnosi s Hrvatskom bit će jedan od prioriteta buduće vlade, ali to ne znači da će to pitanje opteretiti cijeli njezin mandat, rekao je Janša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙