FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Opet incident u zaljevu

LJUBLJANA,20. kistopada(Hina) - U Piranskom zaljevu u srijedu ujutroponovno je došlo do incidenta, odnosno već poznatog prizora izazadnjih tjedana, javlja slovenska tiskovna agencija STA.
LJUBLJANA,20. kistopada(Hina) - U Piranskom zaljevu u srijedu ujutro ponovno je došlo do incidenta, odnosno već poznatog prizora iza zadnjih tjedana, javlja slovenska tiskovna agencija STA.

Glasnogovornik policijske uprave u Kopru Vojko Živec izjavio je da su na spornom području u zaljevu još uvijek tri hrvatske i dvije slovenske ribarice, te po jedan policijski brod sa svake strane, a Slovenski radio tvrdi da je o slučaju obaviješten i slovenski ribarski inspektor.

Kako navode slovenski izvori, riječ je o incidentnoj situaciji iz proteklih tjedana, kad se "gotovo svakodnevno" događaju incidenti po slijedećem obrascu:

"Najprije hrvatski brodovi doplove u zonu kontrole slovenske policije, onda ih slovenski policijski brod upozori da su u slovenskim vodama. U međuvremenu hrvatski patrolni brod upozorava slovenske brodove, kojima dokazuje da su doplovile na hrvatsku stranu linije razgraničenja", opisuje STA spornu situaciju koja se, zbog razlika u gledanjima na status u Savudrijskoj vali do konačne delimitacije na moru, obostrano, ali s različitim tumačenjem, označava izgredom od početka svibnja ove godine, kad je s ulaskom Slovenije u EU prestao važiti tzv. ribarski kodeks koji je takve incidente spriječavao.

Prema navodima STA, hrvatski su ribari i prilikom današnjeg incidenta lovili školjke na dnu zaljeva tzv. ramponima, grabljama, čija je upotreba u Sloveniji zabranjena.

Slovenski mediji u razdoblju nakon izbora o incidentnim situacijama u Savudrijskoj vali ne pišu na istaknutim mjestima, a sve manje je to i predmet bavljenja političkih stranaka i državnih organa.

Izuzetak je kopneni incident u blizini graničnog prijelaza Plovanija u kojemu je 22. listopada sudjelovao predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik.

U tom incidentu u srijedu je raspravljalo Državno vijeće, 40-članski svojevrsni "gornji dom" slovenskog parlamenta, koji ima više savjetodavnu ulogu i nema konkretnih zakonskih ingerencija. Njegova je komisija za vanjsku politiku inače već ranije podržala prosvjednu izjavu komisije za politički sustav istoga doma, da se u spomenutom incidentu radilo o "otmici i brutalnom postupku hrvatske policije sa dva zastupnika u parlamentu i s 10 drugih slovenskih državljana na teritoriju Republike Slovenije na lijevoj obali rijeke Dragonje", javila je Slovenska agencija STA u srijedu. Agencija dodaje da su članovi Državnog vijeća preporučili da Slovenija bez odgađanja provjeri odgovaraju li kakvoćom materijali koji se pripremaju za eventualnu međunarodnu arbitražu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙