FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL: ARBITRAŽA JE LEGITIMNO SREDSTVO RJEŠAVANJA SPOROVA

BRUXELLES, 18. listopada 2004. (Hina) - Arbitraža je legitimnosredstvo za rješavanje sporova pa se takvom postupku mogu uteći iSlovenija i Hrvatska, kazao je u ponedjeljak u Bruxellesu ministarvanjskih poslova Miomir Žužul.
BRUXELLES, 18. listopada 2004. (Hina) - Arbitraža je legitimno sredstvo za rješavanje sporova pa se takvom postupku mogu uteći i Slovenija i Hrvatska, kazao je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Ministar, koji se ranije u ponedjeljak u sjedištu NATO-a replicirajući slovenskom veleposlaniku pri EU Cirilu Štokelju zauzeo za arbitražu, odgovorio je na novinarsko pitanje zašto smatra da je to jedino realno rješenje za rješavanje graničnog spora dviju susjednih zemalja.

"Nitko ne može reći da nije za arbitražu, jer je to jedno legitimno sredstvo" rekao je Žužul. Istaknuo je da s jedne strane slovenski političari govore o sporazumu koji je pravno nevažeći dok Hrvatska takav sporazum smatra nepravičnim i stoga bi direktno pregovaranje vodilo prema neuspjehu.

Sporazum o razgraničenju Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, sa Slovenijom je parafirao bivši hrvatski premijer Ivica Račan no taj ugovor nije potpisan niti ga je ratificirao Hrvatski sabor.

"Nitko u Hrvatskoj ne može prihvatiti takav sporazum koji se pokazao nepravičan i mislim da naprosto nije dobar", rekao Žužul.

Odnosi dviju zemalja zadnjih su mjeseci obilježeni nizom incidenata na zajedničkoj granici, no slovenska diplomacija inzistira na bilateralnom rješenju graničnog pitanja.

Hrvatski šef diplomacije u izjavi novinarima opovrgnuo je da je njegov današnji odgovor slovenskom veleposlaniku zaoštravanje hrvatskog stajališta te je kazao da je on uvijek zagovornik pregovora, ali kad oni imaju smisla.

Žužul je na kraju izrazio nadu da će se odnosi Slovenije i Hrvatske smiriti što bi bilo dobro za obje strane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙