FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maček: Tekst u Novom listu nema uporišta

ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Tekst objavljen u današnjem brojuriječkog dnevnika "Novi list" u kojemu se, po pisanju lista, iznosedetalji iz tajnog ugovora bivše Vlade s Deutsche Telekomom nemauporišta, izjavio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček.
ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Tekst objavljen u današnjem broju riječkog dnevnika "Novi list" u kojemu se, po pisanju lista, iznose detalji iz tajnog ugovora bivše Vlade s Deutsche Telekomom nema uporišta, izjavio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Tvrdnju da taj tekst nema uporišta Maček tumači dvjema činjenicama, da su 1. siječnja ove godine prestala sva isključiva prava HT-a u fiksnoj telefoniji, te činjenicom da se 1. siječnja iduće godine, tzv. raspletom lokalne petlje, potpuno liberalizira tržište fiksne telefonije. Time navodi iz teksta gube uporište, kaže Maček.

Riječki Novi list u članku pod naslovom "Telekomu nadoknada štete zbog ulaska konkurencije" navodi da se hrvatska država obvezala Deutsche Telekomu nadoknaditi sve gubitke, troškove ili štetu koju bi HT mogao pretrpjeti kao posljedicu bilo kakve promjene telekomunikacijskih propisa koji bi stupili na snagu prije 18. listopada 2005.

Novi list se pritom poziva na pravnu ekspertizu tajnog ugovora s Deutsche Telekomom od 17. listopada 2001., ugovora kojim je DT, kupnjom još 16 posto dionica, postao većinski vlasnik HT-a.

U članku Novog lista tvrdi se da je tvrdi da je tadašnji državni vrh tim ugovorom, uz produženje monopola u fiksnoj telefoniji do kraja ove godine, HT-u zajamčio neka druga prava još pune dvije godine.

U članku se uz ostalo tvrdi da se Okvirnim ugovorom s DT-om država obvezala da će do 31. prosinca 2005., svakom novom operateru u nepokrenoj mreži nametnuti obvezu minimalnog ulaganja u iznosu od 50 milijuna eura, čime je osigurano da ulazak konkurencije bude što teži.

Prema navodima iz članka, Nijemcima je u tajnom ugovoru zagarantirano kako će do 17. listopada 2005. HT imati pravo na polugodišnji rebalans tarifa u iznosu do 50 posto povećanja dopuštenog režimom kontrole tarife u skladu s Dodatkom 2. Ugovora o fiksnoj koncesiji.

U članku se također tvrdi i da su Okvirnim ugovorom obećana i posebna prava i u UMTS mreži (treće generacije mobilne telefonije), da je HT-u još prije tri godine zagarantiran privilegiran položaj u samom postupku dodjele UMTS koncesije, te da se hrvatska država obvezala da, ne računajući HT-ovu, može dodijeliti najviše četiri UMTS koncesije, te da se zagarantiralo da će HT i VIPnet imati jednaki tretman kod određivanja cijene, uvjeta i postupka dodjele koncesije te da HT nema obvezu nacionalnog roaminga (povezivanja mreže).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙