FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Potrošač" traži očitovanje Vlade o T-HT-u

ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Društvo za zaštitu potrošačaHrvatske "Potrošač" zatražilo je danas očitovanje hrvatske Vlade oodnosu tvrtke T-Hrvatski telekom (T-HT) prema građanskoj akciji teudruge kojom prikupljaju punomoć od građana za proširenje tužbe protivT-HT-a radi naknade štete potrošačima nastale naplatom pretplate izaračunavanjem sekundi kao cijele minute.
ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" zatražilo je danas očitovanje hrvatske Vlade o odnosu tvrtke T-Hrvatski telekom (T-HT) prema građanskoj akciji te udruge kojom prikupljaju punomoć od građana za proširenje tužbe protiv T-HT-a radi naknade štete potrošačima nastale naplatom pretplate i zaračunavanjem sekundi kao cijele minute.

Takvo traženje predsjednica "Potrošača" Jadranka Kolarević i predsjednik Saveza udruga "Potrošač" Ilija Rkman pojasnili su time što je Vlada kao 49 postotni vlasnik T-HT-a odgovorna za poslovanje te tvrtke, kao i nedavnim, kako kažu, "nečuvenim" izjavama iz T-HT-a da je tužba "Potrošača" neutemeljena i da neće popustiti pritiscima te udruge.

Time iz T-HT-a, kaže Rkman, pokazuju da i dalje nastupaju s pozicije "nedodirljivog monopoliste", kojeg ne zanima zaštita potrošača i njihova prava.

Kolarević je rekla da se na udrugu i njihove štandove u 20-ak hrvatskih gradova, na kojima od rujna prikupljaju punomoći građana, svakodnevno, a posebno u zadnja dva tjedna, vrše razni pritisci u kojima prepoznaju, kako kaže, "sistematsko paraobavještajno podmetanje, širenje dezinformacija i zastrašivanje građana". Kaže da se na njihovim štandovima i onima udruge "Gong", koja im u nekim gradovima pomaže u tome, pojavljuju razni "emisari" koji "rastjeruju" građane uvjeravajući ih da od parnice i odštete neće biti ništa, te da će morati platiti visoke sudske takse za tu tužbu dajući "Potrošaču" svoju punomoć.

I Kolarević i Rkman kazali su da je u zadnjih desetak dana otežan ili nemoguć pristup Internet stranicama "Potrošača", za što sumnjiče T-HT.

T-HT su optužili i da usporavaju parnicu, jer sudu nisu na vrijeme dostavili tražene dokumente, među kojima i aneks ugovora između hrvatske Vlade i Deutsche Telekoma (DT) koji je od listopada 2001. većinski 51 postotni vlasnik T-HT-a.

Krajnje je vrijeme, kaže Rkman, da Vlada javno objavi taj ugovor kako bi se jasno vidjelo što u njemu stoji. To "Potrošač" od Vlade traži od 2001., a neobjavljivanjem toga dokumenta čuvaju se interesi stranog kapitala u Hrvatskoj, a na nacionalni interesi, smatra Rkman.

Udruga "Potrošač" podnijela je sudsku tužbu protiv HT-a i Republike Hrvatske u svibnju 2003. U rujnu ove godine u više su hrvatskih gradova počeli akcije prikupljanja punomoći od građana zbog, kako kažu, proširenja tužbe, ubrzanja parnice te da što veći broj građana dobije odštetu.

Do sada su, kaže Kolarević, prikupili oko 30 tisuća punomoći građana.

U vezi same parnice kazala je da su do sada održana dva ročišta, da je trenutno u tijeku sudsko vještačenje aneksa ugovora o koncesiji te da ne znaju kada će biti slijedeće ročište.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙