FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ŽELI IZBJEĆI VIZNI RAT S EU-OM

BRUXELLES, 18. listopada 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države želeizbjeći "vizni rat" s Europskom unijom, izvijestili su u ponedjeljakamerički izvori u Bruxellesu nakon razgovora između EU-a i SAD-a omogućem ukidanju obveznog viznog režima za građane novih zemaljačlanica Unije.
BRUXELLES, 18. listopada 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države žele izbjeći "vizni rat" s Europskom unijom, izvijestili su u ponedjeljak američki izvori u Bruxellesu nakon razgovora između EU-a i SAD-a o mogućem ukidanju obveznog viznog režima za građane novih zemalja članica Unije.

Tijekom razgovora Europljani su izvijestili SAD o postojanju "odredbe o solidarnosti" Unije u pogledu viza, kazala je Susan Jacobs, američka diplomatkinja.

Ta bi odredba mogla dovesti do toga da sve zemlje EU-a zatraže od američkih građana vizu za ulazak na njihov teritorij, ukoliko deset novih članica ne dobiju od Washingtona izuzeće od viznog režima, kao petnaest starijih, protumačila je.

No istaknula je da bi to bio nesrazmjeran odgovor. "Ne trebamo ići u tom smjeru. Trebamo raditi pojedinačno sa zemljama" za koje vrijedi vizni režim, kako bismo im "pomogli da se vrate u program" izuzeća, istaknula je.

Poljska i Republika Češka računaju na EU kako bi uspjele u nastojanju da njihovi građani budu izuzeti od viza.

No SAD drži da se taj povlašteni režim može primijeniti samo na bilateralnoj osnovi, prema točno utvrđenim mjerilima, a ne na temelju pripadnosti EU-u.

"Ima puno europskih zemalja koje ovise o SAD-u zbog turizma... Španjolska i Grčka bile bi jako pogođene viznim ratom", upozorio je dužnosnik američkog veleposlanstva u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙