FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 25. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 25. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

ZAGREB

Učinkovita demokratska uprava na lokalnoj i regionalnoj razini bitan je čimbenik demokratskog razvoja društva i pokazuje senzibilitet vlasti prema građanima, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu gradonačelnica glavnog grada Hrvatske Vlasta Pavić.

Zagrebačka gradonačelnica rekla je to u govoru na uvodnom zasjedanju koje prethodi dvodnevnoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini" koja će početi poslijepodne.

Uvodno zasjedanje zamišljeno je kao prilika za ocjenu stanja lokalne uprave u regiji koje će poslužiti kao podloga za kasnija zasjedanja te za dijalog između nacionalnih udruga lokalnih vlasti i međunarodne zajednice.

Prvog dana konferencije predviđena su tri radna zasjedanja. Prvo će biti posvećeno izgradnji institucionalnog i fiskalnog okvira potrebnog za dobro funkcioniranje lokalne uprave, drugo će nastojati utvrditi programe i strategiju jačanja sposobnosti institucija potrebnih za razvoj djelotvorne demokratske lokalne uprave, a treće će se baviti perspektivama nacionalnih udruga lokalnih vlasti, njihovim ciljevima i nacionalnim programima rada.

ZAGREB

Vozač kamiona koji je u subotu poginuo u Mosulu, na sjeveru Iraka, nije Hrvat nego Turčin, rekao je u ponedjeljak za Hinu Ante Konjevod, direktor prijevozničke tvrtke za koju radi hrvatski vozač.

"Moj vozač javio se sinoć i živ je i zdrav", rekao je Konjevod, direktor "KOEL-Prometa" iz Zagreba. Konjevod je kazao da je u Mosulu napadnut turski kamion istog tipa i boje kao i kamion kojeg je vozio njegov vozač iz Siska.

"Poginuo je Turčin, a ne Hrvat", rekao je, naglasivši da se njegov vozač u vrijeme napada nije ni nalazio u tom konvoju.

"MVP zasad nema službenih informacija o tome", rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić, dodajući da hrvatsko veleposlanstvo u Kairu, koje pokriva i područje Iraka, informaciju još provjerava.

LJUBLJANA

Nema izgleda da Hrvatska u Europsku uniju uđe 2007. godine, zajedno sa Bugarskom i Rumunjskom, ali će Europska komisija u bilateralnim sporovima Ljubljane i Zagreba zadržati neutralno stajalište, ocjene su Janeza Potočnika, povjerenika Europske komisije iz Slovenije koji u novoj Komisiji predsjednika Barrosa preuzima resor znanosti.

"Predviđeno je da Hrvatska započne s pregovorima početkom iduće godine, no pregovori u pravilu traju više godina, pa nije moguće da u Europsku uniju uđe zajedno sa Rumunjskom i Bugarskom", rekao je Potočnik u razgovoru za novi broj tjednika "Gospodarski vestnik", glasila slovenske Gospodarske komore, objavljenog u ponedjeljak.

Na pitanje hoće li za ulazak Hrvatske u EU predstavljati prepreku sporovi sa Slovenijom, Potočnik je rekao da neće jer se radi o bilateralnim pitanjima iako dvije države mogu tražiti pomoć Komisije, ali da se moraju truditi za dobru bilateralnu suradnju i stabilnost u regiji.

LJUBLJANA

Slovenski birači željeli bi da što prije dođe do formiranja vlade s čvrstom većinom u parlamentu, a za to je neophodno da u buduću vladu uđe jedna od dviju vodećih stranaka lijevog centra, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski list "Dnevnik".

Na pitanje koju bi stranku vjerojatni budući mandatar Janez Janša trebao pozvati u svoju koaliciju, najviše ispitanika navelo je Udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD). Za koaliranje Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) sa ZLSD-om zauzima se 15,8 posto ispitanika, a za koaliranje SDS sa Bajukovom Novom Slovenijom (N.Si), koja je inače sigurna koalicijska partnerica Janše, zauzima se 13,8 posto ispitanika. Tek nakon toga kao potencijalni partneri u Janšinoj vladi na listi očekivanja birača slijede DESUS (Demokratska stranka umirovljenika) sa 13,7 posto, pa liberalni demokrati (LDS) sa 11,5 posto - što je gotovo isključena kombinacija formiranja "velike" koalicije dviju najvećih stranaka u novom parlamentu, zatim slijede Slovenska pučka stranka (SLS) sa 7,3 posto i Slovenska nacionalna stranka (6,0 posto).

BRUXELLES

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog nesudjelovanja srpske manjine na parlamentarnim izborima na Kosovu, pozdravljajući međutim odsustvo nasilja tijekom glasovanja.

"Izbori u subotu obilježili su važnu etapu za Kosovo. Pozdravljam činjenicu da su se odvijali bez značajnijeg nasilja", kazao je Jaap de Hoop Scheffer u priopćenju. "Duboko žalim, međutim, zbog jako slabog sudjelovanja kosovskih Srba u izbornom postupku", dodao je on.

Prema prvim procjenama stranka predsjednika Ibrahima Rugove, Demokratski savez Kosova, pobjednik je na parlamentarnim izborima održanim u subotu.

SOFIJA

Predsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Solomon Pasi čestitao je u ponedjeljak Kosovarima na savršeno provedenim parlamentarnim izborima održanim u subotu.

"Čestitam Kosovarima na savršeno provedenim izborima, dokazu političke zrelosti, iako odaziv na izbore nije zadovoljavajući", izjavio je Pasi u razgovoru za privatnu bugarsku TV postaju. Od 1,3 milijuna birača, izborima se odazvalo 53 posto biračkog tijela.

GAZA

Osam Palestinaca među kojima dvojica pripadnika službe sigurnosti, poginulo je u ponedjeljak rano ujutro u izraelskom napadu na jugu pojasa Gaze, prema posljednjim palestinskim podacima.

Sedam je Palestinaca stradalo u raketnim napadima, a osmi u pucnjavi izraelskih strojnica. Četiri su rakete ispaljene iz borbenih helikoptera prema mjestu na kojemu se bili smješteni pripadnici palestinske službe za nacionalnu sigurnost, a nekoliko ih je ispaljeno u smjeru naselja Khan Yunes.

HELSINKI

Tri stranke finske vladajuće koalicije osigurale su više od 50 posto glasova na nedjeljnim lokalnim izborima, prema konačnim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

Na izbore se odazvalo oko 58,6 posto stanovnika, što je, ocjenjuju promatrači, relativno malen broj, no u odnosu na lokalne izbore održane prije četiri godine kada je na izbore izašlo 55,9 posto birača, predstavlja povećanje.

PEKING

Kina i SAD obnovit će dijalog o ljudskim pravima prekinut u ožujku, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell.

Služena objava obnove dijaloga bit će uskoro, kazao je Powell novinarima prilikom posjeta Pekingu u okviru turneje po Aziji.

Kina je prekinula dijalog radi prosvjeda protiv američkog predstavljanja projekta rezolucije kojim se osuđuje kršenje ljudskih prava u Kini pred povjerenstvom za ljudska prava UN u Ženevi.

Peking je osudio "ozbiljnu umiješanost u unutarnje poslove" i uputio prosvjednu notu američkom veleposlaniku Clarku T. Randtu.

CANBERRA

Prvi put u Iraku automobilom-bombom napadnut je konvoj australskih vojnih snaga raspoređenih u Bagdadu, pri čemu su trojica vojnika lakše ozlijeđena.

"Prvi je put u izravnoj vojnoj akciji napadnuta australska vojska, odnosno konvoj australskih vojnih snaga, što ne znači da su baš oni bili cilj napada", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik australskih vojnih snaga brigadir Mike Hannan na konferenciji za novinare održanoj u Canberri.

Hannan je također kazao kako je konvoj australskih vozila napadnut u blizini australskog veleposlanstva u Bagdadu. Australske vojne snage u Bagdadu zadužene su za diplomatsku zaštitu, a ne za sigurnosne akcije, poput američkih i britanskih vojnih snaga, no Hannan je rekao da se u konvoju u vrijeme napada nisu nalazili diplomati.

BANGKOK

Četrnaestogodišnja djevojčica umrla je od ptičje gripe na Tajlandu, i tako postala dvanaesta osoba preminula od tog virusa od početka godine u toj zemlji, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva u Bangkoku.

Analize su potvrdile da je uzrok smrti do koje je došlo prije šest dana u pokrajini Sukhotai smrtonosni virus H5N1, potvrdio je Charal Trinvuthipong, direktor tajlandskog centra za ptičju gripu.

To je četvrta smrt uzrokovana virusom otkad se u srpnju pojavio drugi val ptičje gripe u kraljevstvu, gdje je osam osoba već umrlo početkom godine.

NEW DELHI

Još je šesnaestero djece umrlo tijekom vikenda od misteriozne bolesti u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori, objavivši kako je do sada umrlo ukupno 48 djece.

Prošli je tjedan u četiri distrikta Uttar Pradesha od posljedica bolesti koju prate visoka temperatura, povraćanje i jaka glavobolja hospitalizirano više od 100 djece. Simptomi su slični onima koji se javljaju kod meningitisa i kolere. Liječnici pretpostavljaju da je riječ o virusnom oboljenju, no još nisu ustvrdili o čemu je točno riječ.

Najgore je pogođeno područje Saharanpura gdje je do nedjelje umrlo 20-ero djece. Stručnjaci Indijskog instituta za medicinske znanosti pokušavaju otkriti o kakvoj je bolesti riječ, izvijestilo je indijsko ministarstvo zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙