FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠETORICA MUŠKARACA S PITCAIRNA KRIVA ZA SILOVANJA

ZAGREB/SYDNEY, 25. listopada 2004. (Hina) - Britanski sud proglasio ješestoricu od sedmorice muškaraca s otoka Pitcairn krivima za silovanjamalodobnih djevojčica od kojih je nekima bilo samo 12 godina,objavljeno je u ponedjeljak.
ZAGREB/SYDNEY, 25. listopada 2004. (Hina) - Britanski sud proglasio je šestoricu od sedmorice muškaraca s otoka Pitcairn krivima za silovanja malodobnih djevojčica od kojih je nekima bilo samo 12 godina, objavljeno je u ponedjeljak.

Muškarci, potomci pobunjenika s britanskog broda Bounty branili su se tvrdnjama da je seks s maloljetnicima tradicija još od 1790. godine, kada su pobunjenici stigli na otok s njihovim ženama Tahićankama. Njihove žrtve, međutim, kako prenosi agencija Reuters, danas su odrasle žene koje su svjedočile putem video veze iz Novog Zelanda. One ističu da su kao djevojčice bile silovane i tretirane kao "seksualni objekti".

Ostatak žena na otoku solidarizirao se pak sa svojim muškarcima braneći se argumentima da je seks s maloljetnicama tradicija.

"Svi smo vjerovali da je seks kao hrana na stolu", kazala je Olive Christian, supruga najteže okrivljenoga, gradonačelnika Stevea Christiana, prenosi agencija France presse.

"Današnja presuda odaslala je jasnu poruku da zlostavljanje djece nije prihvatljivo ni u jednoj kulturi, pa čak niti na otoku Pitcairn"; rekao je britanski policijski časnik Ron Vinson za novozelandsku televiziju.

Sudski proces vođen je na otoku, a suci su stigli s Novog Zelanda.

Muškarcima će kazna biti izrečena kasnije ovoga tjedna a u zatvor će ići najranije 2005., zbog pravnog spora ima li Britanija nadležnost nad otokom Pitcairn.

Optužnica najviše tereti gradonačelnika Christiana (53), proglašenoga krivim za pet silovanja i velik broj seksualnih nasrtaja. Krivima su proglašeni njegov 30-godišnji sin i rođak te još trojica muškaraca, a oslobođen je bivši sudac Jay Warren.

Pitcairn je posljednji britanski teritorij na Južnom Pacifiku, 2.160 kilometara jugoistočno od Tahitija. Taj otok veličine samo 5 četvornih kilometara nema sigurnu luku, suviše je stjenovit za pistu, nema asfaltiranih cesta niti kanalizacije niti fiksnih telefona.

Otočani, kojih je ukupno 47, strahuju da otok neće preživjeti ako toliki broj muškaraca završi u zatvoru. Muškarci tvrde da im Britanija nema pravo suditi je je britanski suverenitet nad otokom završio iskrcavanjem pobunjenika s broda Bounty na otoku 1790. godine, pod vodstvom pomorskog časnika Fletchera Christiana. Stoga će oni svoj slučaj iznijeti pred vrhovnim prizivnim sudom za britanska prekomorska područja. Rasprava je zakazana za 2005., i bude li njihova žalba prihvaćena, presude će biti odbačene.

Njihovi branitelji ističu da ako Britanija i ima nadležnost nad otokom ona nikada nije ondje provela zakon o zabrani seksa s malodobnima. Tvrde i da okrivljeni nisu znali da je silovanje i spolno napastovanje djece protuzakonito.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙