FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUDOVI NA BALKANU NISU SPREMNI ZA RATNE ZLOČINE

WASHINGTON, 14. listopada 2004. (Hina)Američka organizacija za zaštituljudskih prava Human Rights Watch objavila je da sudovi u Hrvatskoj,Srbiji i Crnoj gori te BiH, nisu pripremljeni za suđenja za ratnezločine.
WASHINGTON, 14. listopada 2004. (Hina)Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch objavila je da sudovi u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj gori te BiH, nisu pripremljeni za suđenja za ratne zločine.

Organizacija je u srijedu priopćila da lokalni sudovi pate od nacionalne pristranosti, loše pripreme slučajeva i neizvjesnosti oko progona za zapovjednu odgovornost.

Podsjećajući da Haški sud do kraja 2004. treba završiti sve istrage, HRW kaže da za mnoge ratne zločine preostaje suđenje na sudovima u zemljama bivše Jugoslavije, koji su "u pravilu loše pripravljeni za bavljenje njima".

"Dobro je što su u ove tri zemlje uspostavljena specijalizirana sudska vijeća za ratne zločine, ali će još uvijek biti na stotine slučajeva u Hrvatskoj i Bosni koje će trebati suditi obični lokalni sudovi", rekao je, prema priopćenju, Richard Dicker, direktor programa za međunarodnu pravdu HRW-a.

"Na lokalnim sudovima vidimo pristranost protiv nacionalnih manjina, zastrašivanje svjedoka i policiju koja opstruira istrage", kazao je Dicker.

HRW kaže da će u Srbiji i Crnoj Gori svi slučajevi ratnih zločina biti suđeni pred specijalnim vijećem okružnog suda u Beogradu te da je do sada u Srbiji bilo malo suđenja za ratne zločine.

U svom novom izvješću "Pravda u opasnosti: Suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori" HRW je razmotrio suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima u tim zemljama nakon 2000 godine.

Izvješće zaključuje da suđenja pate od nacionalne pristranosti sudaca i tužitelja, loše pripreme tužitelja, nedostatne suradnje policije s istragama, slabe suradnje između država u pravosudnim pitanjima, pomanjkanju mehanizma zaštite svjedoka i neizvjesnosti oko progona za zapovjednu odgovornost.

HRW poziva vlade u zemljama bivše Jugoslavije da poboljšaju kvalitetu domaćih suđenja za ratne zločine uvođenjem mehanizama zaštite svjedoka, suradnjom na državnoj razini u sudskim postupcima za ratne zločine, obukom sudaca i tužitelja i osiguravanjem potpore i zaštite za njih.

Napominjući da prema svojoj izlaznoj strategiji Haški sud treba završiti istrage do kraja 2004., prvostupanjska suđenja do kraja 2008. te žalbe do 2010., HRW podsjeća da je haško Tužiteljstvo nedavno pokrenulo prenošenje slučajeva na sudove u Hrvatskoj i BiH kao dio te strategije.

Dicker je rekao da stoji do ove tri zemlje da se uz pomoć Europske komisije pozabave problemima radi jačanja vladavine prava, ali i ulaska u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙