FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZA UTORAK PREDVIĐEN NASTAVAK SUĐENJA MILOŠEVIĆU

DEN HAAG/ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Maratonsko suđenje bivšemjugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću treba se u utoraknastaviti pred Haškim sudom (ICTY) nakon isteka jednomjesečnog prekidašto ga je sud, radi pripreme obrane, odobrio braniteljima po službenojdužnosti.
DEN HAAG/ZAGREB, 8. listopada 2004. (Hina) - Maratonsko suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću treba se u utorak nastaviti pred Haškim sudom (ICTY) nakon isteka jednomjesečnog prekida što ga je sud, radi pripreme obrane, odobrio braniteljima po službenoj dužnosti.

Suci su 15. rujna odlučili prekinuti suđenje Miloševiću (63), do 12. listopada kako bi braniteljima Stevenu Kayu i Gillianu Higginsu omogućili da kontaktiraju i pripreme svjedoke.

Iako osporava nadležnost suda koji ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 90-tih godina, Milošević se branio sam od početka procesa 12. veljače 2002.

Suđenje je teklo s prekidima zbog Miloševićevih zdravstvenih problema (srčane tegobe, visoki tlak), a rezultiralo je promjenom režima suđenja na tri dana tjedno te konačno odlukom suda da mu, kako su to preporučili liječnici, imenuje branitelje.

Međutim, svjedoci su masovno počeli odustajati od pojavljivanja pred sudom solidarizirajući se s Miloševićem koji odbija suradnju s braniteljima imenovanima od suda što ga on sam ne priznaje.

Branitelji su sredinom rujna kazali da su kontaktirali 23 od prvih 48 prijavljenih svjedoka, a 20 ih je odustalo, a Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović objavio je da je od svjedočenja odustalo 265 potencijalnih svjedoka.

Sam Milošević odbacio je sugestije da on ili njegovi savjetnici potiču svjedoke na odustajanje, a sud je branitelju Kayju odredio da tijekom stanke u suđenju "učini sve što može" i od vijeća zatraži prisilno dovođenje svjedoka.

Braniteljima je sud u međuvremenu odobrio da u Miloševićevo ime podnesu žalbu na odluku suda o njihovu vlastitu imenovanju.

Kay je u ime svog klijenta zatražio i da se optuženi podvrgne novom kardiološkom pregledu, te da se Miloševiću dopusti da on prvi ispituje svjedoke. Sud je te zahtjeve odbio i pristao tek na prekid suđenja "samo radi priprema obrane".

Očekuje se da će do 12. listopada Žalbeno vijeće odlučiti i o žalbi na odluku kojom su Miloševiću imenovani branitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙