FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni stan HSP-a podupro Letičinu kandidaturu

ZAGREB, 23. listopada 2004. (Hina) - Novoizabrani sastav Glavnog stanaHSP-a danas je jednoglasno podupro nezavisnu kandidaturu SlavenaLetice za predsjedničke izbore, te je odlučio da će ta stranka nalokalne izbore iduće godine izaći samostalno.
ZAGREB, 23. listopada 2004. (Hina) - Novoizabrani sastav Glavnog stana HSP-a danas je jednoglasno podupro nezavisnu kandidaturu Slavena Letice za predsjedničke izbore, te je odlučio da će ta stranka na lokalne izbore iduće godine izaći samostalno.

Na konferenciji za novinare nakon konstituirajuće sjednice Glavnog stana HSP-a predsjednik stranke Anto Đapić istaknuo je da HSP bezrezervno podupire Letičinu nezavisnu kandidaturu i da mu daje potporu kao da je stranački kandidat.

Rekao je da će HSP učiniti sve kako bi pomogao učiniti neuspješnim "medijski pokušaj stvaranja mrtve utrke između samo dva predsjednička kandidata".

Opća je ocjena stranke, ustvrdio je Đapić, da je odluka o suradnji s Leticom i u Hrvatskome saboru i na drugim stranačkim projektima i aktivnostima "izvanredna akcija", a HSP je "prezadovoljan Letičinim dosadašnjim angažmanom".

Zahvaljujući na potpori, Letica je izjavio da mu je iskazana velika čast, ali i obveza jer će "hrvatski predsjednik od 2005. do 2010. bitno odrediti budućnost Hrvatske i njezina naroda u sljedećih 50 ili 100 godina".

Najavio je da će se, bude li izabran za predsjednika, suprostaviti marginalizaciji ustavne uloge predsjednika Republike, ističući da predsjednik ima više bitnih ustavnih ovlasti koje bi trebale biti suprotne "stečenom dojmu da je predsjednik fikus".

"Predsjednik mora biti obrazovana, mudra, nesporno domoljubna osoba, ali i odlučna i hrabra da se potrudi oko nacionalnih interesa", rekao je Letica.

Najavio je da će se zauzeti za osnutak istražnog povjerenstva o transkriptima, otvoriti pitanje ratnih odšteta, te inzistirati da se ni pedalj hrvatskog teritorija ni po koju cijenu ne ustupa drugim državama.

Protukandidatima je poručio da "prije izbora ne izjavljuju da će biti izabrani jer time vrijeđaju birače koji sami odlučuju za koga će glasovati".

Predsjednik HSP-a izvijestio je da je stranački vrh odlučio da će HSP na lokalne izbore iduće godine izaći samostalno na svim razinama jer ta stranka, rekao je, želi iskoristiti prednost koju ima pred ostalima - "o svoj se narod ničim nije ogriješila, nije ga ogrebala i očešala, nije ga opljačkala".

HSP-u nije prihvatljiva predizborna koalicija jer tako nakon izbora stranka može odlučivati autonomno, rasterećena bilo kakvih obveza prema bilo kome.

No, dodao je Đapić, HSP će biti otvoren za poslijeizbornu koalicijsku suradnju sa svim demokratskim strankama koje će sudjelovati u lokalnoj vlasti.

Na sjednici Glavnog stana za predsjednika tog tijela ponovno je izabran Velimir Kvesić, a za potpredsjednike Ivan Miličević i Pero Čović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙