FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: sjedište obalne straže treba biti u Šibeniku

ŠIBENIK, 11. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska će stranka prava zasaborsku raspravu predložiti svoj zakon o Obalnoj straži i zauzimatise da sjedište Straže bude u Šibeniku, kazali su danas u Šibeniku nakonferenciji za novinare saborski zastupnici Tonči Tadić i SlavenLetica, koji je pozvao premijera Ivu Sanadera da što prije raspišepredsjedničke izbore.
ŠIBENIK, 11. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska će stranka prava za saborsku raspravu predložiti svoj zakon o Obalnoj straži i zauzimati se da sjedište Straže bude u Šibeniku, kazali su danas u Šibeniku na konferenciji za novinare saborski zastupnici Tonči Tadić i Slaven Letica, koji je pozvao premijera Ivu Sanadera da što prije raspiše predsjedničke izbore.

Tako bi svi kandidati mogli početi predsjedničku kampanju koju, ustvrdio je Letica, predsjednik Stipe Mesić vodi već nekoliko mjeseci.

"Nedopustivo je da u prijedlogu novoga pomorskog zakonika nema ni slova o obalnoj straži", kazao je Tonči Tadić. Dodao je kako će se HSP-ov zakonski prijedlog temeljiti na norveškom i britanskom modelu čuvanja i zaštite mora, što podrazumijeva nadzor lučkih kapetanija, Pomorske policije i Ratne mornarice u trima jadranskim zonama - obalnom, teritorijalnom i vanjskom moru - do granice ekološko-ribolovne zone, kao i uključivanje dragovoljaca.

"U svim zemljama koje imaju obalnu stražu postoji tradicija uključivanja tzv. pričuvnih brodova u slučaju velikih kriza, havarija ili ekoloških izgreda na moru, i to po načelu triju vrpca: crvene za profesionalne brodove (obalna straža, policija itd), te plave i bijele za dobrovoljce koji će sudjelovati u akcijama u tetitorijalnom i obalnom moru. Takvu koncepciju novoga zakonskog prijedloga HSP danas u Šibeniku iznosi prvi put", naglasio je Tadić.

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika države, kojeg podupire HSP, Slaven Letica dodao je kako će se u predsjedničkom programu, koji bi trebao biti gotov i predstavljen javnosti do kraja tjedna, uz ostalo, zauzimati za takav model obalne straže te za znatnu ulogu u tome Remontnog brodogradilišta "Šibenik". Naglašeno je kako se ne smije dopustiti da se hrvatski ratni brodovi ubuduće popravljaju igdje izvan Hrvatske.

Govoreći o predsjedničkim izborima, Letica je naglasio kako ih premijer i Vlada moraju raspisati najkasnije do 18. listopada kako bi svi predsjednički kandidati bili ravnopravni.

"Sadašnji predsjednik iskoristio je manje od 50 posto predsjedničkih ustavnih ovlasti. Banaliziranje institucije predsjednika uzrokovalo je sadašnju plimu predsjedničkih kandidata. No očekujem da će stvaran broj kandidata biti puno manji, jer ovaj put kampanju treba voditi ozbiljno. Ono što predsjednik države bude, zajedno s premijerom i Vladom, radio u idućih pet godina, odredit će sudbinu Hrvatske i njezinih građana u idućih pedeset", ustvrdio je Letica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙