FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER U PETAK U RUMUNJSKOJ NA SASTANKU SEECP-A

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade IvoSanader u petak će u Bukureštu na ministarskom sastanku zemaljaProcesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) potpisati povelju oregionalnoj suradnji.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u petak će u Bukureštu na ministarskom sastanku zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) potpisati povelju o regionalnoj suradnji.

Sanader će uz rumunjskoga predsjednika Iona Iliescua održati uvodni govor na konferenciji tijekom koje će u ime Hrvatske potpisati Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi.

Regionalna suradnja jedan je od važnih uvjeta koje Hrvatska mora ostvariti u približavanju Europskoj uniji.

Vlada je Sanadera prošli petak ovlastila da potpiše povelju o regionalnoj suradnji kako bi Hrvatska postala punopravna članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalnoga neinstitucionaliziranog procesa pokrenutog 1996. na bugarsku inicijativu. U Sofiji su tada zemlje jugoistočne Europe položile temelje regionalne suradnje s ciljem stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.

SEECP je izvorni oblik suradnje zemalja regije nastao na njihov poticaj, a ne na temelju inicijativa drugih međunarodnih organizacija ili država.

Osnovni su ciljevi regionalne suradnje u SEECP-u jačanje sigurnosne i političke suradnje te intenziviranje gospodarskih odnosa. Namjera je SEECP-a da jačanjem dobrosusjedskih odnosa regiju preobrazi u područje mira i stabilnosti što će članicama omogućiti približavanje euroatlantskim integracijama.

Članice SEECP-a su Grčka, Bugarska, Rumunjska, Turska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija i Crna Gora. Hrvatska je dosad na sastancima Procesa sudjelovala kao aktivni promatrač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙