FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sanader najavio pregovore o otvorenim pitanjima sa Slovenijom

LJUBLJANA,18. listopada(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ovih jedana najavio pregovore o otvorenim pitanjima sa novom slovenskomvladom, a hrvatska vlada donijela je odluku o potpisivanju povelje odobrosusjedskim odnosima u jugoistočnoj Europi, piše u ponedjeljakmariborski list "Večer".
LJUBLJANA,18. listopada(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ovih je dana najavio pregovore o otvorenim pitanjima sa novom slovenskom vladom, a hrvatska vlada donijela je odluku o potpisivanju povelje o dobrosusjedskim odnosima u jugoistočnoj Europi, piše u ponedjeljak mariborski list "Večer".

List komentira da je i jedno i drugo zapravo "posredan odgovor" koji je hrvatska strana dala na nedavne oštre izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla koje su inače u Zagrebu prošle bez službenih reakcija.

Vajgl je prošlog ponedjeljka nakon sastanka Vijeća ministara EU u Luksemburgu rekao da je za arbitražu o spornim graničnim pitanjima prerano, te da Hrvatska zaboravlja na regionalnu suradnju i europske standarde, što je bilo rečeno u konteksu incidentnih situacija u Piranskom zaljevu.

"Hrvatska se diplomacija na Vajglovu izjavu nije odazvala. Prema obaviještenim izvorima, Vajglov je pročišćeni govor na sastanku, ali i mnogo oštriji tekst koji je kasnije iznio novinarima, izazvao iznenađenje, a hrvatski su diplomati procijenili da se radi o nastavku predizborne kampanje nakon ministrova neuspjeha na izborima. Analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da je nastup Vajgla kao ministra tehničke vlade bio neusklađen s novom vladajućom ekipom. Neki zato tvrde da je Vajgl izvršio dodijeljenu mu zadaću. A ona se sastojala u slijedećem: budu li njegova stajališta prihvaćena - u redu, a ako ne naiđu na odobravanje, onda će nova vlada to pripisati pokušaju nekoga tko je izgubio na izborima", navodi "Večer".

List navodi da je u tom smislu izjava hrvatskog premijera Sanadera koji je, kako se navodi, najavio pregovore o otvorenim pitanjima sa novom slovenskom vladom bila "posredni odgovor" na Vajglove izjave.

Drugi odgovor, pojašnjava list, dala je hrvatska vlada koja je u petak donijela odluku o potpisivanju povelje o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, čime je "bez velike pompe", dodaje se, Hrvatska pristupila Procesu za suradnju u jugoistočnoj Europi, piše "Večer".

List podsjeća da je spomenuta inicijativa (SEECP) osnovana 1996. godine, te da ju je tada "odbijao predsjednik države i HDZ-a Franjo Tuđman", te da je "njegov tadašnji šef kabineta Ivo Sanader čak izjavio da EU želi da Hrvatska preuzme jamstvo za europeizaciju tog dijela kontinenta" i da "EU želi Hrvatsku zadržati na Balkanu iako mu do 1918. nikada ni zemljopisno ni politički nije pripadala", navodi se u "Večeri".

List podsjeća da su se prilike od tada tako promijenile da Sanader danas može izjaviti da "Hrvatska kao kandidatkinja za članstvo u EU može zajedno s Bugarskom i Rumunjskom djelotvorno pokazati da se zauzima za dobrosusjedske odnose, stabilnost, sigurnost i suradnju u regiji".

A je upravo to ono za što se je nedavno u Ljubljani, a tjedan dana nakon toga i u Zagrebu, založio visoki povjerenik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, zaključak je na kraju priloga u mariborskom listu "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙