FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UPOZORENJA O DOBITI I NAFTA ZABRINULI TRŽIŠTA

NEW YORK, LONDON, 26. rujna 2004. (Hina) - Ponovni porast cijena naftei upozorenja o dobiti kompanija pred novu sezonu objave tromjesečnihposlovnih izvješća protekloga su tjedna na svjetskim tržištimakapitala potaknuli prodaje dionica i pad vrijednosti burzovnihindeksa.
NEW YORK, LONDON, 26. rujna 2004. (Hina) - Ponovni porast cijena nafte i upozorenja o dobiti kompanija pred novu sezonu objave tromjesečnih poslovnih izvješća protekloga su tjedna na svjetskim tržištima kapitala potaknuli prodaje dionica i pad vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim uvjetima potonuo je 2,3 posto, na 10.047 bodova - najnižu razinu u posljednjih pet tjedana. Istodobno, tehnološki Nasdaq prekinuo je niz od pet tjedana dobitaka, zabilježivši pad vrijednosti za 1,6 posto, na 1.879 bodova.

Cijena barela nafte na američkom tržištu premašila je u srijedu 48 dolara, te se do kraja tjedna opasno približila nedavnom rekordu od 49,4 dolara, nakon što je američka vlada izvijestila o oštrijem padu tjednih zaliha goriva nego se očekivalo. Viši troškovi energije obično pritišću cijene dionica zbog njihova negativna utjecaja na korporativne dobiti i osobnu potrošnju. "Tržište je pod pritiskom zbog cijena nafte", opisao je raspoloženje na tržištu Jay Finkel, trgovac pri Lord Abbet&Co. No, dionice naftnih tvrtki dosegnule su najvišu razinu u zadnje tri godine.

Ulagače su na oprez potaknule i se učestalije objave upozorenja američkih korporacija o visini dobiti koju očekuju u trećem tromjesečju. Tržišta su neugodno iznenadili ponajprije proizvođači robe široke potrošnje. Najviše se spustila cijena dionice Colgate-Palomolivea, za više od 11 posto. Iz te kompanije, naime, upozoreno je da će joj zarada u drugoj polovini godine biti ispod očekivanja tržišta zbog viših marketinških troškova. Razočarao je i Unilever novom procjenom dobiti, zbog čega su mu dionice pojeftinile pet posto, povukavši za sobom i dionice konkurenta Procter&Gamblea, koje su potonule tri posto. "Unilever i P&G oneraspoložili su tržišta", ocijenio je raspoloženje na tržištu Todd Leone, čelnik trgovine pri S. G. Covenu.

Dionica ulagačke banke Morgan Stanley potonula je, pak, sedam posto, budući je banka izvijestila o padu tromjesečnog profita zbog smanjenih prihoda od trgovine vrijednosnim papirima. Među većim gubitnicama, za 6,6 posto, bila je i dionica najveće američke hipotekarne financijske kompanije, Fannie Mae, nakon što je američka vlada odlučila ispitati njezine računovodstvene metode. Istodobno, tehnološke dionice prodavale su se pošto je vodećem proizvođaču Internet opreme Cisco Systemsu snižen investicijski rejting. To je njegove dionice stajalo pada cijene za 3,5 posto.

Na europskim burzama vrijednosti europskih indeksa oslabile su u proteklih tjedan dana uslijed razočaravajućih vijesti iz naftnog i financijskog sektora. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 4.578 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je gotovo dva posto, na 3.910 bodova.

Porast cijena nafte izazvao je nove zabrinutosti i kod europskih ulagača oko posljedica koje bi mogao imati po gospodarski rast, dobiti i osobnu potrošnju. Brige oko korporativnih dobiti dodatno je potpirilo upozorenje o dobiti najvećeg svjetskog proizvođača kućanskih aparata Electroluxa, koji je objavio će mu dobit u drugoj polovici godine biti nagrižena višom cijenom čelika. Dionice Electroluxa oslabile su sedam posto. "Analitičari počinju revidirati procjene dobiti na dolje, što je priličan preokret nakon gotovo 18 mjeseci njihovog povećavanja", kaže Jean-Luc Buchalet, strateg brokerske tvrtke Jacques Chahine Finance. "Tržište nam šalje vrlo jasnu poruku: u 2005. rast će biti daleko slabiji nego većina očekuje".

Snažnim rastom u Europi tijekom proteklih šest tjedana predvodile su dionice najizloženije gospodarskom ciklusu, no neki stratezi vjeruju da bi razdoblje dobre izvedbe uskoro moglo biti privedeno kraju. "Globalni rast usporava. Možda će se zaustaviti na dobroj razini, no i dalje prelazi s rasta na usporavanje", kaže Karen Olney, strateg europskih dionica ulagačke banke Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u tom je razdoblju oslabio 1,7 posto, na 10.895 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙