FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 21. RUJNA 2004. GODINE

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 21.RUJNA 2004. GODINE
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 21. RUJNA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.204,89 10.284,46

Tokyo/NIKKEI 11.080,87 -

London/FTSE-100 4.598,00 4.579,50

Frankfurt/DAX 30 3.990,96 3.977,68

--------------------------------------------------

Upozorenja o nižoj dobiti proizvođača robe široke potrošnje Colgate-Palmolivea i Unilevera pritisnula su u ponedjeljak američka tržišta dionica, spustivši vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,8 posto, na 10.204 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,1 posto, na 1.908 bodova.

Ulagače je zabrinula i cijena nafte koja je ponovno skočila iznad 46 dolara po barelu, najvišu razinu u proteklih mjesec dana, nakon što je ruski Jukos objavio da će srezati isporuke nafte u Kinu jer nema novaca za plaćanje transportnih troškova.

Neki trgovci odgodili su kupovine dionica uoči današnjeg zasjedanja Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke, na kojem se očekuje podizanje kamatnih stopa.

Tijekom umjerene trgovine na gubitku su bile dionice proizvođača robe široke potrošnje, pri čemu najviše Colgate-Palomolivea, srozavši se za više od 11 posto. Iz te kompanije, naime, upozoreno je da će joj zarada u drugoj polovini godine biti ispod očekivanja tržišta zbog viših marketinških troškova.

Razočarao je i Unilever novom procjenom svoje dobiti, zbog čega su mu dionice pojeftinile pet posto, povukavši za sobom i dionice konkurenta Procter&Gamblea, koje su potonule tri posto.

"Unilever i P&G oneraspoložili su tržišta. Cijena nafte ponovno se približava 50 dolara za barel i mislim da je tržište malo pod pritiskom", ocijenio je raspoloženje na tržištu Todd Leone, čelnik trgovine pri S. G. Covenu.

Na europskim burzama cijene dionica također su oslabile zbog upozorenja o nižoj dobiti iz Unilevera i ostalih potrošača robe široke potrošnje. Londonski Ftse indeks spustio se 0,25 posto, na 4.579 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 3.977 bodova.

Visoke cijene nafte dale su danas poticaja dionicama naftnih kompanija, podigavši vrijednosti europskih burzovnih indeksa pred današnju odluku američke središnje banke Fed o kamatnim stopama.

Ftse, indeks londonske burze, do podneva je ojačao 0,40 posto, dosegavši 4.598 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno se popeo na 3.990 bodova, ojačavši 0,33 posto.

Snažnim rastom u Europi tijekom proteklih šest tjedana predvodile su dionice najizloženije gospodarskom ciklusu, no neki stratezi vjeruju da bi razdoblje dobre izvedbe uskoro moglo biti privedeno kraju.

"Globalni rast usporava. Možda će se zaustaviti na dobroj razini, no i dalje prelazi s rasta na usporavanje", kaže Karen Olney, strateg europskih dionica ulagačke banke Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Sektor nafte i plina bilježio je danas najsnažniju izvedbu u Europi, budući su se cijene sirove nafte držale iznad 46 dolara za barel, nakon što su u ponedjeljak dosegle četverotjednu najvišu razinu. BP je zabilježio rast cijena dionica od 1,9 posto, talijanski Eni 1,7 posto, a Shell 1,5.

Ojačale su i dionice proizvođača čipova, nakon prekonoćnog jačanja dionica toga sektora u Sjedinjenim Državama i Aziji. Dionice Infineona ojačale su 2,1 posto, STMicroelectronicsa 1,5, a Philipsa 1,1 posto.

Ulagači čekaju današnju objavu odluke o kamatnim stopama američkog Fed-a, zajedno s procjenom stanja američkog gospodarstva. Očekuje se da će Fed po treći puta u ovoj godini za četvrtinu postotnog boda podići ključnu kamatnu stopu u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U središtu njihove pažnje naći će se i izvješća s Wall Streeta vodećih ulagačkih banaka Goldman Sachs i Lehman Brothers.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je oslabio neznatnih 0,01 posto, na 11.080 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2204 1,2208 1,2169

Euro/JPY 134,23 134,29 133,67

USD/JPY 109,90 110,15 109,87

-------------------------------------------------

Dolar danas na svjetskim tržištima nije zabilježio značajnije promjene prema ostalim svjetskim valutama, dok su trgovci svoju pozornost usmjerili očekivanom porastu kamatnih stopa na današnjem zasjedanju američke središnje banke Fed i signalima budućih poteza na zaoštravanju monetarne politike.

U takvim je uvjetima dolar nešto oslabio prema euru, koji trenutno iznosi 1,2204 dolara, dok je prema jenu neznatno ojačao, dosegnuvši 109,97 jena.

Očekuje se da će Fed na svojem današnjem sastanku podići kamatne stope za četvrtinu postotna boda, i to po treći put u ovoj godini. To je ujedno posljednji sastanak središnje banke pred američke predsjedničke izbore 2. studenoga, a tržišta nestrpljivo čekaju kako bi čuli da li je Fed spreman nastaviti postupno zaoštravati monetarnu politiku, obzirom na nedavne gospodarske pokazatelje koji su bacili sumnju na snagu gospodarstva.

"Porast kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova najvjerojatnije je gotova stvar. Pitanje je samo da hoće li Fed išta promijeniti u svojem priopćenju te da li će možda podizanje kamatnih stopa biti sporije nego se računa", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg u ABN Amro. "To bi moglo pogoditi dolar. Ali to nije glavni problem jer će banka vjerojatno zadržati svoje optimistične procjene za gospodarstvo".

Tržište budno prati i kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje se drže iznad 46 dolara po barelu na američkom tržištu zbog zabrinutosti oko većih poremećaja u opskrbi u vrijeme kada proizvođači rade gotovo punim kapacitetima kako bi podmirili rastuću potražnju.

Nadalje, od značajnijih događaja izdvaja se sastanak G7 i Kine, koji će se održati u Washingtonu početkom idućeg mjeseca. Na tom će sastanku najbogatije zemlje svijeta ponovno pokušati uvjeriti Kinu da uvede fleksibilan valutni tečaj. Zemlje G7 na svojem su sastanku u Dubaiju, u rujnu prošle godine, pozvale na uvođenje veće fleksibilnosti u politike valutnih tečajeva, što je rezultiralo snažnim jačanjem jena i eura prema dolaru. Euro je danas ojačao i oko 0,6 posto prema jenu, dosegnuvši 134,23 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

21.09. USLIB 1,81 1,83 1,92 2,08

21.09. EULIB 2,06 2,08 2,11 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙