FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RASTE CIJENA NOVIH STANOVA U ZAGREBU, DRUGDJE PADA

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Za kvadrat novog stana u Zagrebu udrugom je tromjesečju ove godine trebalo izdvojiti 10.528 kuna, što je1.466 kune više nego u prvom tromjesečju, dok su prosječne cijenenovih stanova u ostalim dijelovima Hrvatske pale, sa 7.807 kuna uprvom na 7.624 kune u drugom tromjesečju, podatci su Državnog zavodaza statistiku.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Za kvadrat novog stana u Zagrebu u drugom je tromjesečju ove godine trebalo izdvojiti 10.528 kuna, što je 1.466 kune više nego u prvom tromjesečju, dok su prosječne cijene novih stanova u ostalim dijelovima Hrvatske pale, sa 7.807 kuna u prvom na 7.624 kune u drugom tromjesečju, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Statističari su, naime, objavili podatke o prosječnoj cijeni prodanih novih stanova u prvom polugodištu ove godine. Prema tim podatcima, prosječno je kvadrat novog stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu koštao 8.453 kune, što je 1,8 posto više nego u drugoj polovici prošle godine, ali i 6,7 posto manje u odnosu na prvo prošlogodišnje polugodište.

Pri tome, treba imati na umu da se statistika o prodanim novim stanovima odnosi na stanove koje su prodale pravne osobe koje su nositelji cjelokupne njegove izgradnje, od pribavljanja građevinskog zemljišta, gradnje, do potrebnih dozvola i nadzora.

Statistika se tako ne odnosi na stanove u kojem je zemljište pribavio naručitelj gradnje, na stanove izveden u tzv. rohbau sistemu, kao ni na tzv. stare stanove.

Podatci se temelje na realiziranim ugovorima, a prema statistici u prvom je polugodištu ove godine u Hrvatskoj prodano ukupno 1.028 novih stanova, od čega njih 408 u Zagrebu, a 620 u ostalim naseljima.

Pritom je veći broj stanova u ostalim naseljima prodan u drugom tromjesečju (380), a u Zagrebu se više stanova prodavalo u prvom tromjesečju (257).

Tomu je možda pridonio i rast cijena novih stanova u Zagrebu u drugom tromjesečju, a pad u ostalim dijelovima Hrvatske.

To je pak pridonijelo i daljnjem povećanju razlike u cijeni kvadrata novog stana u Zagrebu i ostalim naseljima - ta je razlika sa 1.255 kuna u prvom porasla na gotovo 3.000 kuna (točnije 2.904 kune) u drugom tromjesečju.

Tako i nadalje za kvadrat novog stana u Zagrebu, bez obzira i na nešto višu prosječnu neto plaću, treba raditi nešto duže.

Naime, za kvadrat stana u ostalom dijelu Hrvatske trebalo se raditi 1,8 mjeseci s prosječnom hrvatskom neto plaćom iz prvog polugodišta od 4.127 kuna, dok je s prosječnom tadašnjom zagrebačkom plaćom iz drugog tromjesečja od 4.943 kune za kvadrat novog stana u Zagrebu trebalo odraditi nešto više od dva mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙