FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

žene zarađuju manje od muškaraca, ali prodiru u politiku

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Hrvatske žene zarađuju prosječnotisuću kuna manje od muškaraca, no usprkos njihova lošeg ekonomskogpoložaja prodor žena u hrvatskoj politici više nije moguće zaustaviti,rečeno je na današnjem okruglom stolu "Položaj i perspektive žena uHrvatskoj" koji je organiziralo Hrvatsko sociološko društvo.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Hrvatske žene zarađuju prosječno tisuću kuna manje od muškaraca, no usprkos njihova lošeg ekonomskog položaja prodor žena u hrvatskoj politici više nije moguće zaustaviti, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Položaj i perspektive žena u Hrvatskoj" koji je organiziralo Hrvatsko sociološko društvo.

Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin najavila je da će njezin Ured na predstojećim lokalnim izborima raditi na povećanju broja žena u tijelima lokalne vlasti.

U hrvatskoj vlasti postoji politička volja za uvođenje načela ravnopravnosti spolova, a Vladin dokument "Strategija ravnopravnosti spolova" ne razlikuje se od ciljeva nevladinog sektora, istaknula je Štimac-Radin.

Položaj žena u Hrvatskoj ne može se ocijeniti dobrim, poglavito zbog ekonomskog aspekta, rekla je sociologinja Diana Otročak predstavljajući rezultate istraživanja svojega projekta "Društveni troškovi obiteljskog nasilja nad ženama".

Istraživanje provedeno lani na reprezentativnom uzorku od 1.000 žena iz cijele Hrvatske pokazalo je da žene imaju prosječno za tisuću kuna manju plaću od muškaraca, upozorila je Otročak.

Zabrinjavajući je podatak i da 57 posto žena zarađuje do 2.500 kuna, 17 posto prima do 1.700 kuna, a 21 posto nema vlastite zarade.

Istraživanje je također pokazalo da žene u pravilu nisu vlasnice stambenog prostora a većina ih provodi dva do tri sata dnevno u obavljanju kućanskih poslova, u što nije uključena briga o djeci.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj u skladu je sa svjetskim podacima - 21 posto žena izloženo je ozbiljnijim oblicima nasilja, a mnoge od njih šamare, navlačenje za kosu, naguravanje i gađanje predmetima nisu nazvale nasiljem.

Istraživanje je pokazalo veliku povezanost verbalnih prijetnji i stvarno počinjenog nasilja nad ženama te veliku vjerojatnost da će tamo gdje postoji fizičko zlostavljanje doći i do seksualnog zlostavljanja, koje se ne može nazvati silovanjem. Više od polovice rastavljenih žena trpjelo je fizičko i seksualno zlostavljanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙