FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRIJA: IMENOVANA NOVA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA

BEČ, 18. listopada 2004. (Hina/dpa) - Austrijski kancelar WolfgangSchuessel imenovao je Ursulu Plassnik za novu ministricu vanjskihposlova, koja će na tom položaju zamijeniti Benitu Ferrero-Waldner,izjavili su u ponedjeljak izvori bliski vladi.
BEČ, 18. listopada 2004. (Hina/dpa) - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel imenovao je Ursulu Plassnik za novu ministricu vanjskih poslova, koja će na tom položaju zamijeniti Benitu Ferrero-Waldner, izjavili su u ponedjeljak izvori bliski vladi.

Schuessel je ime 48-godišnje Plassnik, trenutačno austrijske veleposlanice u Švicarskoj, prvi put spomenuo u nedjelju navečer na sastanku pokrajinskih guvernera, a očekuje se da bude službeno potvrđena na sastanku izvršnog odbora konzervativne Narodnjačke stranke u ponedjeljak.

Analitičari Plassnik smatraju jednim od Schuesselovih najbližih suradnika. Do siječnja, kad je preuzela sadašnji položaj u Bernu, bila je predstojnica njegova ureda. Dosadašnja ministrica Waldner 1. studenoga odlazi u Bruxelles na položaj povjerenika EU za vanjske odnose.

Odlučivši se za Plassnik, Schuessel je izbjegao na mjesto ministra vanjskih poslova dovesti nekog drugog sadašnjeg ministra, što bi dovelo do promjena u vladi, a uz to je, zamjenom jedne političarke drugom, uspio održati dosadašnju kvotu žena u vladi.

Plassnik je Schuesselovu pozornost privukla dok je on bio ministar vanjskih poslova, a ona dio tima koji je pripremao predsjedništvo Austrije Europskom unijom u drugoj polovici 1998. Tijekom priprema 1997., Schuessel joj je ponudio položaj predstojnice njegova ureda.

U turbulentnim vremenima krajem 90-ih godina prošlog stoljeća bila je nepokolebljivo odana Schuesselu, iako dobri poznavatelji situacije tvrde da je imala dvojbi oko njegove koalicije s desničarskom Slobodarskom strankom u veljači 2000. Tvrdi se da se 2003. nadala koaliciji narodnjaka sa Zelenima, ali dogovor je propao nakon tjedan dana pregovora.

Časopis Profil nedavno ju je opisao kao zapravo nepolitičnu osobu. "Frankofilku iz Koruške možda je najbolje ocrtati kao građanku liberalne orijentacije s tendencijom prema aristokratskom".

Izvori iz narodnjačke stranke tvrde kako je Plassnik iznimna osoba na mnogim poljima. Dominira već samom pojavom, jer je visoka 1,90 metara, a na studiju prava diplomirala je već s 21 godinom. U medijima gotovo da nije prisutna, ali je s godinama iza kulisa uspješno izgradila poziciju osobe golemog političkog utjecaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙