FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJEĆE ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA O ZADUŽENJU HAC-A

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja izdalo je na zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa irazvitka naknadnu suglasnost na odluku o državnom jamstvu za kreditnozaduženje Hrvatskih autocesta (HAC) kod PEFCO-a (Private ExportFunding Corporation) uz OPIC (Overseas Private Investment Corporation)osiguranje, jer je utvrdilo da je riječ o državnoj potpori,izvijestili su danas iz Vijeća, koje je na čelu Agencije za zaštitutržišnog natjecanja.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja izdalo je na zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka naknadnu suglasnost na odluku o državnom jamstvu za kreditno zaduženje Hrvatskih autocesta (HAC) kod PEFCO-a (Private Export Funding Corporation) uz OPIC (Overseas Private Investment Corporation) osiguranje, jer je utvrdilo da je riječ o državnoj potpori, izvijestili su danas iz Vijeća, koje je na čelu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija je izdala naknadnu suglasnost na prijedlog odluke o jamstvu jer joj je taj prijedlog dostavljen 16. lipnja, a Vlada je na sjednici 19. lipnja donijela odluku o davanju tog državnog jamstva, navodi se u priopćenju s jučerašnje sjednice Vijeća.

Vijeće je, kako se navodi, dostavilo i odgovor na tužbu u upravnom sporu koji je Nakladnik d.o.o., izdavač tjednika Nacional, pokrenuo pred Upravnim sudom, u vezi rješenja u predmetu ocjene koncentracije Europapress holdinga i Slobodne Dalmacije. No, u priopćenju se ne navodi kakav je odgovor Vijeća.

Kao neosnovane Vijeće je odbilo zahtjeve tvrtke Metropolis iz Zagreba protiv gradova Velike Gorice i Zaprešića i tvrtke Europlakat-Proreklam.

Zahtjev Metropolisa odnosio se na ugovore koje su Velika Gorica i Zaprešić sklopili s tvrtkom Europlakat-Proreklam o postavljanju nadstrešnica na autobusnim stajalištima, samostojećih vitrina i velikog plakata s pripadajućom gradskom opremom. Time, smatra Metropolis, Europlakat-Proreklam dobiva isključivo pravo za postavljanje medija za vanjsko oglašavanje na području navedenih gradova, na razdoblje od petnaest godina.

Agencija je utvrdila da nije riječ o sporazumu suprotnom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, jer su ti gradovi bez ulaganja sredstava iz gradskog proračuna osigurali postavljanje nadstrešnica i navedenih samostojećih vitrina, čime su postignute pogodnosti za stanovnike tih gradova te je zadovoljen i javni interes.

Međutim, Agencija je utvrdila da je riječ o ugovorima o poslovnoj suradnji sklopljenim protivno odredbama Zakona o osnovnim vlasničkopravnim odnosima, jer Velika Gorica i Zaprešić prije sklapanja tih ugovora nisu objavili javni natječaj. Stoga će se rješenje Agencije dostaviti Središnjem državnom uredu za upravu, koje kao nadležno tijelo provodi nadzor nad jedinicama lokalne samouprave i brine se za poštivanje ustavnosti i zakonitosti u njihovom postupanju.

Vijeće je raspravljalo i o zahtjevu za tumačenje odredbi Uredbe o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila koje je podnijela tvrtka P.Z. AUTO d.o.o., vezano uz organizaciju servisne mreže.

Na području servisnih usluga i prodaje rezervnih dijelova, na kojem niti Agencija niti P.Z. Auto trenutno nisu u mogućnosti utvrditi mjerodavno tržište kao i tržišne udjele, Agencija je dopustila P.Z. Autu da do donošenja potrebnih kvalitativnih kriterija (najkasnije do 31. prosinca 2005.) zadrži postojeći kvantitativni selektivni sustav, tako da javno, na svojoj web stranici, objavi broj postojećih ovlaštenih servisera u svojoj mreži te da objavi da neće povećavati niti smanjivati njihov broj.

Vijeće je raspravljalo i o u predmetu ocjene koncentracije koprivničke Panonske pivovare d.o.o. i danskog Carlsberg Breveries AS te je utvrdilo da koprivnička tvrtka nije dostavila Agenciji propisanu prijavu. Stoga je Agencija podnijela nadležnom prekršajnom sudu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Panonske pivovare. Prekršajni sud u Koprivnici dostavio je Agenciji prekršajni nalog kojim je Panonsku pivovaru i njegovu odgovornu osobu proglasio krivima i izrekao im novčane kazne, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙