FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP PROTIV PROJEKTA DRUŽBA ADRIA

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Saborski zastupnik i dopredsjednikHrvatske stranke prava (HSP) Tonči Tadić i nezavisni kandidat zahrvatskog predsjednika, kojega podržava HSP, Slaven Letica danas su uRijeci izrazili protivljenje projektu Družba Adria.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Saborski zastupnik i dopredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Tonči Tadić i nezavisni kandidat za hrvatskog predsjednika, kojega podržava HSP, Slaven Letica danas su u Rijeci izrazili protivljenje projektu Družba Adria.

Tonči Tadić na konferenciji za novinstvo podsjetio je da je HSP do sada, u ovom i proteklom sazivu Hrvatskog sabora, davao u saborsku proceduru prijedlog da Hrvatska iziđe iz projekta Družba Adria, ali da o tom prijedlogu nije nikada raspravljano.

Projektom Družba Adria planira se doprema nafte s naftnih polja Rusije naftovodom preko šest država do hrvatske luke u Omišlju.

Tadić je ocijenio da bi inzistiranje Vlade RH i JANAF-a na realizaciji tog projekta, bez obzira na učinke na okoliš, bilo neodgovorno i protuustavno.

Naglasio je da nekoliko članaka Ustava RH govore o nužnosti zaštite okoliša i mogućnosti zaustavljanja poduzetničkih aktivnosti ako one ugrožavaju okoliš.

Tadić je kazao da je i financijski taj projekt besmislen i neodrživ jer da bi najveći mogući prihod bio 80 milijuna američkih dolara.

Od toga, na temelju dosadašnjih pokazatelja o udjelu dobiti u prihodu, JANAF-u ostaje 10 milijuna dolara dobiti, i to uz veliki rizik od ekološke katastrofe zbog neiskustva u izvozu nafte preko Omišlja, rekao je zastupnik HSP-a Tonči Tadić.

Slaven Letica kazao je da je projekt Družba Adria ključni vanjskopolitički i trgovinski projekt sadašnjeg predsjednika Republike i njegova protukandidata Stjepana Mesića, kojega je, tvrdi Letica, "Mesić dogovorio izravno s Vladimirom Putinom".

Letica je također ocijenio da taj projekt za Hrvatsku nema ni ekonomsko, ni vanjskopolitičko opravdanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙